2024. május 11., szombat

Három közúti baleset, három halálos áldozat

A nyári hónapokban átlagosan 200 személy veszíti életét a szerbiai utakon

Hétfőn három súlyos közúti baleset történt az országban, összesen három személy vesztette életét a szerencsétlenségekben. Az éjszakai órákban a Belgrád–Niš-autópálya Mihajlovac közeli szakaszán egy, tizenkilenc cseh turistát szállító csehországi autóbusz frontálisan ütközött egy szerbiai rendszámtáblájú tehergépkocsival. A rendőrségi jelentés szerint az autóbusz rohant a tehergépkocsiba, a cseh média szerint azonban a tehergépkocsi sofőrje okozta a balesetet.

A szerencsétlenségben három személy súlyosan, másik három pedig könnyebben sérült meg. Az egyikük állapota hétfőn még kritikus volt. A súlyosan sebesült utasokat Belgrádba szállították a Szerbiai Klinikai Központ Sürgősségi Központjába, a könnyebb sérüléseket szenvedetteket pedig a smederevói kórházban kezelik. A turisták törökországi nyaralásukból utaztak hazafelé. Hétfőn délelőtt Csehországból autóbusz indult azokért az utasokért, akik nem sérültek meg, és hazautazhattak.

A cseh külügyminisztérium sajtófelelőse elmondta, hogy a sérültek egyike maga a buszsofőr. Csípőtöréssel és nyílt lábtöréssel a belgrádi sürgősségi központ ortopédiai osztályán kezelik, erősítette meg Zlatibor Lončar igazgatója. A kritikus állapotban levő negyvennyolc éves utas fej- és mellkasi sérüléseket szenvedett. Őt az intenzív osztályon kezelik. A sérülteket Slavica Đukić Dejanović szerb egészségügyi miniszter is meglátogatta.

A másik, hétfőn hajnalban történt balesetben Smederevska Palankán egy huszonkét éves férfi vesztette életét. Az áldozat utasként ült egy Alfa Romeo típusú gépjárműben, amelynek sofőrje, feltehetőleg a megengedettnél nagyobb haladási sebesség miatt elveszítette uralmát a gépjármű felett, és nekiütközött egy villanykarónak. Az ütközés erejétől a sofőr és az utas is kirepült a gépjárműből, a villanykaró pedig rázuhant az autóra. A gépjárművezetőt kritikus állapotban szállították a belgrádi sürgősségi központba.

A harmadik súlyos baleset ugyancsak a Belgrád–Niš-autópályán történt a Smederevska Palanka-i letérőnél, reggel nyolc óra után: egy bolgár rendszámtáblájú gépjármű elgázolt két idős nőt. Mindkét asszony életét vesztette a balesetben. A két nő az autópálya leállósávjában álldogált, amikor beléjük hajtott a gépkocsi – olvasható a belügyminisztérium közleményében.

A közúti balesetek tekintetében egyébként a július és az augusztus hónapok a legtragikusabbak. Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója elmondta, hogy a nyári hónapokban átlagosan 200 személy veszti életét a szerbiai utakon. Az állam még mindig felkészületlenül áll szemben ezzel a ténnyel – véli Okanović.

– A tavaszi hónapokban tudni lehet, hogy feltehetőleg nagyobb eséllyel öntenek ki a folyók, ezért az illetékesek megteszik a szükséges intézkedéseket. Az egyre gyakoribb közlekedési balesetek megakadályozása érdekében viszont semmit sem tesz az állam. Szerbia nem dolgozott ki megfelelő akciótervet a közlekedésbiztonság fokozására. A közlekedésbiztonság tekintetében rövid, közép és hosszú távú intézkedések alkalmazhatók. A rövid távú intézkedések közé sorolható a közúti ellenőrzés és a büntetés. Az igaz, hogy a nyári hónapok alatt a közlekedési rendőrség fokozottan ellenőrzi a közlekedést, ez azonban nem elegendő. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hosszú távú intézkedések végrehajtására, amelyek közül legfontosabb a közlekedés részvevőinek tudatosságra való nevelése – magyarázta Okanović. Hozzátette, hogy a szerbiai utak rossz állapota szintén hozzájárul a gyakori balesetek bekövetkezéséhez.

Tízmilliárd dinár hiányzik az utak karbantartásához

Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter szerint évi tízmilliárd dinár hiányzik a szerbiai utak megfelelő karbantartásához. Mrkonjić a Putevi Srbije Közvállalat új összetételű felügyelőbizottsága tagjainak mondta el, hogy a 15 ezer kilométernyi út karbantartása évi 15 milliárd dinárba kerülne, az állam jelenleg azonban csak nagyjából 5,5 milliárd dinárt tud erre a célra fordítani. Mrkonjić egyébként abbéli reményét fejezte ki, hogy a Putevi Srbije új összetételű felügyelőbizottsága karöltve a közvállalat igazgatójával, megváltoztatja a körülményeket az útgazdaság területén. A közlekedési minisztérium a közutakról szóló törvény módosítását követeli, hogy több pénzt sikerüljön elkülöníteni az utak karbantartására – mondta a tárcavezető.