2024. április 27., szombat

Tévézés tetőantennával

Hogyan nézhetik a jövőben a földfelszíni sugárzású magyar tévéadásokat a topolyaiak?

Az Európai Unió előírásaival összhangban rövidesen minden országnak át kell állnia az analóg földfelszíni sugárzásról a televíziós adások jeleinek digitális továbbítására. Néhány országban, így Magyarországon is, ez az átállás már javában tart.

Július 31-ével az első ütemben lekapcsolják az eddigi analóg adók nagyobb részét, de október 31-én már az összeset, ami azt jelenti, hogy aki tetőantennával tévézik, az nem tudja nézni a jövőben a magyar tévéadásokat. Akik kábelhálózaton, vagy egyéni műholdvevős készüléken kapják a jelet, azokat természetesen ez az átállás nem érinti. Maradjunk azonban azoknál, akik továbbra is ingyen szeretnék fogni a legnézettebb műsorokat. Mit kell nekik tenniük, mire van szükségük?

A kérdés megválaszolására felkértük Čedomir Zlatkovićot, a Strong szerbiai menedzserét, a topolyai Pearl-S kft vezetőjét:
– Az analóg adók lekapcsolása után valóban megszűnik a magyar adás azoknál, akik tetőantennával tévéznek. A jövőben csakis olyan tévével nézhetők ezek a műsorok, amelyek képesek a digitális jelek vételére. Azoknak, akiknek a tévéjükbe nincs beépítve ez a rendszer, úgynevezett digitális vevőkészüléket kell beszerezniük. Több fajta készülék kapható a piacon, ami HD minőségű adást biztosít, rengeteg egyéb funkcióval. Elsősorban olyat érdemes választani, amely képes fogadni a DVB-T és a DVB-T2-es rendszer jeleit is, vagyis úgy a magyar, a horvát, mind a szerb digitális adásokat. A digitális tévézés előnyei között említhetjük meg a kiváló minőségű hanghatást, az adás nyelvének, illetve a feliratoknak a kiválasztását is.

– Kell-e új antennát beszerezni a rendszerhez?

– Amennyiben jó minőségű volt az eddigi tetőantenna, akkor nem kell lecserélni. Erősítőre és pontos beállításra azonban mindenképpen szükség van.