2024. április 25., csütörtök

Művelődési ház épül Noszán

A Tartományi Nagyberuházási Alap mintegy ötvenmillió dinárt fordít a hajdújárási helyi közösségre

A Tartományi Nagyberuházási Alap 23 millió dinárt hagyott jóvá a 640 négyzetméter területű noszai művelődési ház építésének első fázisára, mely a régi iskola melletti területen kap helyet, valamint 22 millió dinárt a hajdújárási helyi közösség épületének felújítására és kibővítésére. Az erről szóló szerződés aláírására tegnap került sor. A munkálatokat hamarosan megkezdik, ám azok befejezésére nagy valószínűséggel csak jövőre kerül sor.

Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese örömét fejezte ki, hogy egy ilyen projektum kezdetét veszi, hiszen minden helységnek egyformán kell fejlődnie, és egy kis közösségnek néha a kisebb beruházások jelentik a legtöbbet, így a Nagyberuházási Alapnak a nagyok mellett ezeket a kisebb projektumokat is támogatnia kell.
– Ennek a közösségnek jelen pillanatban a művelődési ház a legfontosabb, és a legnagyobb beruházás. Azért álltunk a projektum mellé, hogy az ittenieknek legyen végre egy olyan épületük, ahol a művelődés mellett a közösségépítés is szerepet kaphat. Ennek a projektumnak az értéke több mint 23 millió dinár, de megpróbáljuk az elkövetkező időszakban előteremteni a további eszközöket is, hogy ez a projektum megvalósuljon – mutatott rá Kern Imre.

Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap megbízott igazgatója elmondta, ez az ötvennegyedik művelődési ház, melynek megépítését vagy felújítását az elmúlt hat év során az alapból támogatták.
– Célunk, hogy a rurális területeken is serkentsük a társadalmi életet, hogy az emberek összejöjjenek, és legyen egy olyan hely, ahol szabadidejüket tartalmasan eltölthetik. A noszai Hinga Művelődési Egyesület figyelemreméltó eredményeket ért el itthon és külföldön is, és most végre egy olyan helyiséget kap, ahol megfelelő körülmények között próbálhatnak a tagjai. A 23 millió dinárból a legnagyobb építészeti munkálatok fognak elkészülni, vagyis tető alatt lesz egy új, mintegy 640 négyzetméteres épület, plusz a galéria. A munkálatok a napokban kezdődnek, és a következő három hónapban zajlanak majd. A második fázisban a belső építészeti munkálatokra és a szükséges berendezések, felszerelések megvásárlására kerül sor, ami becslésem szerint mintegy további 10 millió dinárba fog kerülni – tudtuk meg Nebojša Malenkovićtól.

Somogyi Natália, a Hinga Művelődési Egyesület elnöke elmondta, a művelődési ház nemcsak az egyesületnek, hanem az egész falunak nagyon sokat fog jelenteni, hiszen az épület nemcsak próbák, hanem különféle rendezvények, összejövetelek megtartására is alkalmas lesz.

A hajdújárási helyi közösség épülete 1948-ban épült, azóta jelentősebb munkálatok nem történtek az épületen. A Tartományi Nagyberuházási Alap most 22 millió dinárt hagyott jóvá, melyből nem csak megújul, hanem ki is bővül az épület. A helyi közösség irodája mellett kilenc civil szervezet és művelődési egyesület is helyet kapott.
Haskó István, a helyi közösség elnöke elmondta, a munkálatok hamarosan megkezdődnek és várhatóan őszig be is fejeződnek. Addig az épületet nem lehet használni, így a művelődési egyesületek a következő hónapokban valószínűleg a helyi iskola tornatermét fogják használni. A munkálatok során az épület tetőszerkezetét fogják felújítani, és a tetőteret is beépítik, így ezzel is bővül a kihasználható terület nagysága.

A szerződés aláírásán jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is, aki elégedettségét fejezte ki, hogy a hajdújárási helyi közösségben két projektum is kezdetét veszi, és eddig mintegy ötvenmillió dinárt költenek a fejlesztésre, de hozzátette, ez az összeg a projektumok befejezéséig a közel százmillió dinárt is elérheti, s így tekintve, ez igen komoly beruházás, s jelentősen hozzájárul a helyi civil és társadalmi élethez.

– A falvakba való beruházások dinamikája a szűkös lehetőségekhez mérten történik, s nem úgy, ahogy mi szeretnénk. Az igények ennek a többszörösei. Ebben az évben az alap mindössze 2,2 milliárd dinárral rendelkezik, ezért ennek a két projektumnak a jelentősége különösen nagy, és a végeredményt tekintve sokkal többet érnek, mint a befektetett összeg nagysága. A legutóbbi tartományi ülésen döntést hoztunk a kötvények kibocsátásáról a Kamenica 2 befejezése érdekében. Sajnos kénytelenek voltunk ezt tenni, mert az elmúlt hat évben mintegy 60-70 milliárd dinárral kaptunk kevesebbet annál, mint ami járt volna, s amiből huszonöt Kamenicát vagy Népszínházat fejezhettünk volna be. Ez az állapot nem fenntartható, és őszre muszáj lesz a köztársasági kormány képviselőivel leülni, és megoldást találni, és meghozni a tartomány pénzelésére vonatkozó törvényt, amelyik hosszútávon átlátható, kiszámítható, fenntartható módon meghatározza, hogy a jövőben hogyan történik a pénzelés. Ennek hátterében a feltételek megteremtésének ambíciói állnak, hogy előre tudjuk, mennyi pénzzel rendelkezünk, hogy Vajdaság ne maradjon el a fejlődésben, és a tartományi intézmények zavartalanul működjenek. 

Újságírói kérdésre Pásztor István a pillanatnyi szabadkai politikai helyzetről szólva elmondta, a szituáció elég kusza és átláthatatlan számára, ezért nem marad más, mint egyelőre várni, hogy letisztuljanak törésvonalak és az erőviszonyok.
– Egy hónapja már felhívtam rá a figyelmet, hogy ilyesmi megtörténhet. A VMSZ nem fog belemenni csatározásokba, hogy melyik oldalon hányan vannak, és nem akarjuk meggyőzni sem a képviselőket, hogy egyik vagy másik oldalra álljanak. Mi a város számára jelentős témákkal, problémákkal szeretnénk foglalkozni, és ehhez keresünk partnereket a politikai színtéren, mert ez az egyetlen racionális módja a politizálásnak. Kíváncsian figyeljük, hogy az elmúlt napok eseményei milyen irányt vesznek, mert ez most elég bizarr szituáció, de azoknak kell ezt megoldani, akik előidézték – mondta.