2024. május 4., szombat

Megerősítették a Saša Dragin elleni vádiratot

A Szervezett Bűnözéssel Megbízott Bíróság pénteken megerősítette a Saša Dragin volt mezőgazdasági miniszter, valamint húsz segítője elleni vádiratot, amelyben azzal vádolják a szóban forgó személyeket, hogy a szerb kormány rendelkezéseivel ellenben árusítottak állami támogatású műtrágyát.

Dragint és egyebek mellett Zvonimir Nikezićet, Radosav Vujačićot, Mihajlo Grujićot, Borislav Stojkovićot, Dragan Tanaskovićot, Dragan Mitićet, Gordan Markovićot és Aleksa Obradovićot tavaly novemberben tartóztatta le a rendőrség, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

A Szervezett Bűnözéssel Megbízott Ügyészség május 22-én emelt vádat a csoport ellen. Mint az korábban elhangzott, a vádlottak 2009 és 2010 folyamán az állami költségvetést legalább ötmillió euróval károsították meg.

A vádiratból kiderül, hogy a szerb kormány, amelynek Dragin is tagja volt, rendeletet hozott, miszerint a földműves szövetkezetek, a mezőgazdasági birtokok és a részben állami tulajdonban lévő mezőgazdasági tevékenységre bejegyzett vállalatok alacsonyabb, kedvezményes áron juthatnak műtrágyához. Nem sokkal a rendelet elfogadása után a pancsovai Azotara 70 ezer tonna műtrágyát bocsátott forgalomba. A vállalatnak Nikezić volt a tanácsadója, aki egyébként Mirko Cvetković akkori kormányfő közeli munkatársa volt.

Ezt a műtrágyát törvényellenesen a belgrádi PKB, a takarmánynövényi intézet és az Aleksa Šantić mezőgazdasági birtok kapták meg. Ezt a három céget a Szervezett Bűnözéssel Megbízott Ügyészség értesülései szerint csak arra használták fel, hogy rajtuk keresztül juttassák el a műtrágyát néhány magáncéghez: a Predrag Ranković Peconi tulajdonában lévő Sunce és Invej vállalatokhoz, valamint a Terabo és a Mlinostep cégekhez. Az érvényes kormányrendelet értelmében ezeknek a vállalatoknak nem volt joguk kedvezményesen műtrágyát vásárolni.

Az ügyészség információi szerint a pancsovai Azotarából 40 ezer tonna műtrágyát a takarmánynövényi intézeten, 30 ezer tonnát pedig a PKB-n és az Aleksa Šantić birtokon keresztül irányítottak át. Az utóbbi birtok az ügyészség szerint arra használta fel a kedvezményt, hogy rendezze felgyülemlett adósságait.

Az olcsó műtrágya viszonteladásával az állami költségvetést mintegy ötmillió euróval, pontosabban 437 millió dinárral károsították meg.