2024. április 27., szombat

Helyhiánnyal, új tanszakkal indítanak

A topolyai zenede 2013/2014-es tanévre vonatkozó iratkozási tervéről

Augusztus 25–31-ig a topolyai zenedével húsz éve együttműködő Székely Mária tanárnő tart majd nyári továbbképzést a topolyai Alapfokú Zeneiskolában a tehetséges, érdeklődő zongoraszakos alap- és középfokú zeneiskolai növendékeknek. Hegedűtábor szervezése is zajlik. A topolyai zeneiskola igazgatónője, Diósi Rózsa a sikeres felvételi vizsga eredményéről, újításaikról számolt be lapunknak.

– A topolyai zenede 2013 májusában, az ország legrangosabb megmérettetéseinek sorában, a Pancsován tartott Zene- és Balettiskolák 57. Fesztiválján is igazolta, hogy Szerbia legeredményesebb alapfokú zeneiskolái között van. A Szerbiában működő nyolcvan tanügyi intézmény alkotta mezőnyben második kiemelt lett a topolyai. Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy növendékeink az elmúlt tanévben hazai és külföldön szervezett nemzetközi versenyeken rangos elismeréseket, nyolcvankilenc diplomát szereztek: 56 első, 29 második, 3 harmadik és egy dicsérő oklevelet. Az is, hogy a növendékek versenyre való eljuttatásában társfinanszírozókra leltünk a MNT és a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságban. Az elmúlt tanévben százezer dináros pályázati támogatásban részesültünk a fenti szerveknél. A 2012/2013-as tanévben háromszáztíz növendéke volt zeneiskolánknak. Huszonöt tanár foglalkozott a zongora-, harmonika-, hegedű-, fuvola-, gitár-, cselló- és szólóének szakon tanuló növendékekkel. Mostanáig ötvenen nyertek felvételt az új tanévre. A következő tanévben új tanszakot is indítunk, az ütősök négyéves szakát. Tanáraink köréhez csatlakozik Nikola Vladušić. Az új tanszakra még lehet jelentkezni a felvételi vizsga második körében. Akik az ütős hangszerek iránt érdeklődnek, a négy évig tartó képzés során az első két évben dobon, majd üstdobon, végül xilofonon tanulnak játszani. A kétéves előkészítő képzés természetesen számukra is felkínált lehetőség. Tízéves kortól a legideálisabb az ütőshangszereken való elsőéves képzés beindítása. Fiatalabb érdeklődők is megkezdhetik azonban ez irányú tanulmányaikat. Erre már a felvételi első körében is többük esetében mutatkozott igény. A felvételi során a legközkedveltebbnek a gitár-, a hegedű tanszakok, valamint a zongoraszak mutatkoztak. Hegedű- és gitárszakra a szeptemberi felvételi vizsgakörben már nem várunk jelentkezőket, a többi tanszakon még van hely az új növendékek számára. Igyekszünk a legkisebbekkel is megszerettetni a zenélés és az éneklés örömét. Az öt-hat éves gyerekek számára zeneóvodát működtetünk, a 7-8 évesek pedig előkészítőbe, majd első osztályba iratkozhatnak. A felvételi első körében az idén igen kifejezett volt az érdeklődés a zeneóvodai képzés iránt. A 16 éves, illetve a felnőtt korosztályból való növendékek továbbra is kétéves szólóének szakon bővíthetik ismereteiket.

- Korábban azt nyilatkozta, hogy a működő hét tanszakon kívül nem indíthatnak be újabbakat, ugyanis a topolyai központi épületben jelenleg is kevés, csupán öt tanterem áll rendelkezésükre az oktatás megszervezéséhez. Az ütős tanszak beindítása azt jelenti, hogy a zeneiskola tervezett bővítése kezdetét veheti a közeljövőben?


– Sajnos, egyelőre nem beszélhetünk ilyen jellegű pozitív elmozdulásokról. Az iskolaépületünket kinőttük, nagyobb munkatérre, több tanteremre lenne szükségünk. Úgy érzem, igényünk – iskolánk sikerei, hazai és nemzetközi versenyeken felmutatott eredményei alapján –, indokolt is. Hat éve kész tervrajzzal, szükséges építési engedélyekkel rendelkezünk ahhoz, hogy 15 millió dináros felújítási és építési munkálatok vehessék kezdetüket intézményünkben. Pénz azonban hiányzik a munkálatok realizáláshoz, amely a topolyai épület udvari részét érintené jelentős mértékben. Az átalakítás, bővítés következtében tizenkettőre módosulna tantermeink száma, sőt a jelenlegi mellett többek között még egy kamarateremmel is gazdagodnánk. Nemcsak az udvari rész, hanem a központi épület utcai részének bővítésére is van azonban igény. Továbbra is eladásra kínálják a topolyai intézmény tőszomszédságában lévő házat. Ha a zeneiskola rendelkezésére bocsátanák, nem lenne szükséges hétköznaponként késő estig, sőt szombatonként és vasárnaponként is órákat tartanunk. Az ütős tanszakra jelentkezőkkel a tanár úr például hétvégente szervezheti csak meg az oktatást. Továbbra is reméljük önkormányzatunk és a tartomány támogatását kedvezőtlen helyzetünk orvoslására – fejtette ki Diósi Rózsa.