2024. április 27., szombat

Július végéig ki kell fizetni a fűtési díjat

A zentai cukorgyár ügyvédeket és adósságbehajtókat alkalmaz – Az Elgas közvállalat veszi át a távhőszolgáltatást – Az energia-előállítás egyelőre marad a cukorgyárban

A fűtési szezon már régen befejeződött, de a fogyasztók egy része még sokkal tartozik a cukorgyárnak. A kimutatások szerint a polgárok és a közületek, vállalatok, az önkormányzat hatáskörébe tartozó közintézmények összesen mintegy 90 millió dinár adósságot halmoztak fel. A tartozások fele a háztartásokban keletkezett. Vannak olyan krónikusan nem fizető fogyasztóik is, akik még az előző évi fűtési díjat sem törlesztették maradéktalanul. A hőenergiát szolgáltató cukorgyárban javában készítik a végelszámolást, amit minden fogyasztó kézhez fog kapni július első dekádjában. A gyár a 2012/13-as fűtési idényben felhalmozódott adósságokat igyekszik behajtani július végéig. Ezzel kapcsolatban Deák Teodóra, a TE-TO Cukorgyár igazgatója a következőket tartotta fontosnak közölni a nyilvánossággal:
– A fogyasztók hamarosan megkapják az elmúlt fűtési idény végelszámolását, a befizetések és tartozások részletes kimutatását. A számlákon az önkormányzat által februárban jóváhagyott díjak szerepelnek, ebből számítjuk ki az esetleges adósságokat. Sajnos még sokan és sokkal tartoznak a cukorgyárnak. Az adósságok törlesztésére július 31-éig adunk haladékot, utána az adósokat pereljük, a meghatalmazott ügyvédi iroda küldi a felszólításokat, de ha ez sem vezet eredményre, a legálisan működő adósságbehajtók fognak színre lépni.
Remélem, hogy a korábbi szándéknyilatkozattal összhangban az önkormányzattal július végéig sikerül aláírni a szerződést a fűtésszolgáltatásnak az Elgas közvállalatra való átruházásáról. A cukorgyár fogja továbbra is előállítani a szükséges hőmennyiséget, de minden más, fűtéssel kapcsolatos teendő, a karbantartástól a díjbeszedésig, az adósok lekapcsolásáig vagy az esetleges új fogyasztók bekapcsolásáig a közvállalatra hárul. A fűtés átadásáról szóló szerződés megszövegezése folyamatban van, szeretnénk, ha az Elgas a cukorgyár szervizszolgálatában dolgozó három karbantartó személyt is átvenné – mondta többek között Deák Teodóra.