2024. április 27., szombat

Az RMDSZ üdvözli a vajdasági magyarok elleni atrocitások elítélését a szerb parlamentben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megelégedéssel nyugtázza a Szerb Köztársaság Képviselőháza által hozott döntést, amelyben elítélik a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett atrocitásokat, amelyek során – kollektív bűnösségükre hivatkozva – életüktől, szabadságuktól vagy más jogaiktól fosztottak meg ártatlan polgárokat.

– Meggyőződésünk, hogy a vajdasági magyarság által hosszú évtizedek óta várt történelmi igazságtétel lezárja a két nép közös történelmének ezen tragikus fejezetét, utat nyitva a megbékélés előtt. Fontosnak tartjuk, hogy a Szerb Köztársaság európai uniós csatlakozása folyamatában sikerüljön érvényt szerezni a kisebbségi jogok minél teljesebb körének, megteremtve a feltételeit a közösségi autonómiák kivívásának – áll Kelemen Hunor szövetségi elnök közleményében.

Az RMDSZ meghatározónak tekinti a Vajdasági Magyar Szövetség szerepét a parlamenti határozat megszületésében, valamint bízik abban, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét és jogait az Európai Unió szintjén lehet és kell kezelni, illetve biztosítani.