2024. április 18., csütörtök

Bajsa napja

Gazdag program várta a bajsai falunap vendégeit – Idén is kiosztották a falu legrangosabb elismeréseit

Hétvégén zajlott Bajsa egyik legjelentősebb és legtömegesebb eseménye, a falunap. Ez is egy olyan esemény a falu életében, amikor az utcán megjelennek az árusok, és vendégek érkeznek a környező településekről, valamint Bajsa határon túli testvértelepüléseiről. A barátkozás és a visszatekintés, az eredmények összegzésének időszaka ez, amikor vendég és házigazda egyaránt jól érzi magát.
Az egész napos rendezvénysorozat evangélikus istentisztelettel kezdődött, majd a Tűzoltóotthon nagytermében megtartották a bajsai helyi közösség díszülését, amelyen kiosztották a falu legrangosabb elismeréseit. Faluplakettet Kollár László, a bajsai művésztelep vezetője kapott. Kollár érdemei közül ki kell emelni, hogy ő alapította meg a művésztelepet, emellett különböző adományokkal támogatta a falut, s a helyi civil szervezetekkel is komoly együttműködést folytat(ott). A falu díszpolgára Bajšanski Svetozar lett, aki ugyan Karlócán él, de ősei, a Zákók alapították Bajsát, s ő személyesen is sok mindent tett a faluért. Többéves kitartó munkájáért a Dona Női Szervezet köszönőlevelet kapott, amelyet Popov Mária vett át. Ugyancsak köszönőlevélben részesült Viljanac Milislav, a Kadarka borász- és vadászegyesület aktív tagja, valamint a Szent Dömötör Borrend alapítója és nagymestere.
A helyi közösség díszülését követően úgymond „három az egyben” kiállítás megnyitóra került sor, a faluházban ugynais egyszerre három kiállítást nyitottak meg. Az első kiállítás a tavalyi bajsai művésztelepen készült festményekből kínált egy kis ízelítőt, a második pedig légi fotókat mutatott be, A kondor szárnyalása címen. A harmadik kiállítás az Én Bajsám fotópályázatra beérkezett fényképekből állt össze, a pályázaton Ocsenás Szilvia lett az első, Laluja Tibor a második, valamint Herk János a harmadik.
A falunap hivatalos megnyitója délután 3 órakor volt a faluház udvarában. Laczkovics Károly, a helyi közösség tanácsának elnöke nyitotta meg a rendezvényt, és elmondta, hogy jelenlegi formájában 7. alkalommal ünnepelték meg a falunapot.
A megnyitó után a Bácsért Szabad Íjászklub fiatal tagjai mutatták be tudásukat a labdarúgópályán, a bemutatót követően pedig az érdeklődők is kipróbálhatták az íjászatot.
Délután öt órakor a kultúra vette át a főszerepet, a faluház udvarában a művelődési műsornak számos fellépője volt. A bajsaiak közül bemutatkozott a Napsugár Néptánccsoport, a Pitypang Citerazenekar, a Tangó Táncklub és a Bajsa Taekwondoklub, a helyi általános iskola diákjai pedig az Euróvízió szerb és magyar dalait dolgozták fel. A vendégek sem érkeztek üres kézzel, felléptek a kelebiai (Magyarország) nyugdíjasok tánccsoportja, a Nagy Lajos-falvi (Padina) szlovák művelődési egyesület néptáncosai és a losonci (Szlovákia) művelődési egyesület néptáncosai.
A falunap hagyományosan az első kakasszóig tartó vigadalommal ért véget. Az esemény főszervezője a bajsai helyi közösség volt.