2024. április 27., szombat

River Show

Tanácskozás az európai uniós Duna-stratégiáról

A városi képviselő-testület épületében tegnap megtartott szemináriumon dr. Siniša Sević képviselő-testületi elnök üdvözölte a jelenlevőket, a tanácskozás az európai uniós Duna-stratégia keretében zajlott. A résztvevők megismerkedhettek az említett stratégiával, implikációival és jelentőségével, ötleteket és javaslatokat gyűjthettek.

Megnyitóbeszédében az elnök kitért arra, hogy Újvidék már évek óta arra törekszik, hogy minél szorosabb együttműködést alakítson ki a Duna mentén elterülő régiókkal, olyan államokról beszélünk, amelyek lélekszáma eléri a115 milliót. – Az Európai Unió az elkövetkező időszakra vonatkozóan két komoly stratégiát dolgozott ki, a Balti régió, valamint a Duna-régió stratégiáját, ezek az elképzelések a régiókba tömörülő országok együttműködését hivatottak serkenteni. Az Újvidéknél épülő Duna-híd is ékes példája ennek az együttműködésnek, az önkormányzat különböző, Dunával kapcsolatos projektumokkal áll elő, ilyen például a szennyvíztisztító üzem elképzelése is. Az együttműködésre számtalan alkalom nyílik, a városunkkal történő közös dunai beruházások iránt leginkább a német Bajorország és Baden-Württemberg tartomány érdeklődnek – mondta Sević.
Az esemény három szálon futott – a helyi önkormányzatok, a művelődés és a polgári közösségek szempontjaiból közelítették meg a Duna menti együttműködés kérdését, több mint 60 hazai és külföldi szakember volt jelen. Most olyan projektumjavaslatokat gyűjtenek, amelyek pénzelése a 2014–2020-as periódus idején történik majd, prioritást a következő területek élveznek: a fenntartható energiaforrások gyakorlati alkalmazása, a művelődés és idegenforgalom népszerűsítése, a vízminőség megőrzése, a biodiverzitás megóvása, továbbá információs technológiákon, kutatásokon és tanuláson keresztüli társadalomfejlesztés, emberi szakképzésbe, ügyességfejlesztésbe történő beruházások, a szervezett bűnözés elleni közös fellépés népszerűsítése stb.
A szemináriumon Stefan August Lütgenau, a Foster Europe elnöke úgy értékelt, hogy Szerbiának kulcsszerep jutott a Duna-stratégia megvalósításában, az önkormányzat szakembereinek dönteniük kell, hogy mely területeken kívánnak részt venni benne.
A tanácskozás keretében a képviselő-testület épületének előcsarnokában megnyitották Lazar Marković Folyó és partok című kiállítását.