2024. április 26., péntek

Továbbra sem jár iskolába a bántalmazott csókai kisdiák

A rendőrség súlyos testi sérülés alapos gyanújával kezdeményezett eljárást a nagybecskereki bíróságon

Már több mint egy hete hiányzik az iskolából az a csókai elsős fiú, akit egy ötödikes iskolatársa bántalmazott, komoly fejsérülést okozva neki, azzal, hogy az iskolaudvar betonjára dobta. A sérült gyereket az édesanya, Csordás Andrea kórházba vitte, ahol néhány napra benntartották megfigyelésre, mivel a gyerek látászavarokra panaszkodott. A súlyos agyrázkódást szenvedett elsős tanuló immár második hete nem jár iskolába. Az édesanya elmondása szerint az iskolából senki sem érdeklődött holléte és hogyléte felől, arról, vajon súlyos-e a gyerek sérülése, mikor fog újra iskolába járni, és hogyan fogja bepótolni a már tíznaposra duzzadó kimaradást, a leckéket.

– Voltunk a csókai rendőrállomáson, ahol kikérdezték a fiam és engem az esetről, elkészült a jegyzőkönyv, amely alapján a rendőrség a nagybecskereki bíróságon eljárást kezdeményez a testi sérülés okozója ellen. Az ötödikes erőszakoskodó, lévén, hogy kiskorú, nem büntethető, de a szülei felelősségre vonhatók, erről tájékoztattak bennünket. Időközben a rendőrség beszerezte a zentai kórházból a látleletet és a rendőrségi feljelentést, amelyet a kórházban minden olyan esetben ki kell állítani, amikor felmerül a gyanú, hogy a kórházba szállított személy sérülései esetleg erőszakos vagy bűncselekmény következményei lehetnek. Ezt a dokumentumot utólag állították ki a gyermekem esetében.

Az eset után a fiam harmadikos nővérét szerencsére nem piszkálják az iskolában, ő volt az, aki egyedül a védelmére kelt az öccsének, amikor látta, hogy milyen durván bántalmazzák az iskolaudvaron, ahol sajnos az ügyeletes tanárok nem álltak a feladatuk magaslatán, nem figyeltek a gyerekekre, pedig az erőszakos cselekmények rendszeresen jelen vannak ebben az iskolában is, ideje lenne megfékezni az agresszivitás elharapózását a tanintézeteinkben.

A kórházban azt tanácsolták, hogy vizsgáltassuk ki a fiam látászavarának az okait, illetve azt, hogy történt-e károsodás, ami esetleg hosszabb távra kihat a gyerek éleslátására. Azt tapasztaltam, hogy az apróbb betűk olvasása továbbra is gondot okoz neki, pedig korábban folyékonyan olvasott, a legjobbak között volt az osztályában. Szemorvos is meg fogja vizsgálni a napokban, és a szakvéleménye alapján dől el, hogy szüksége lesz-e a fiamnak valamilyen látásjavító kezelésre, esetleg szemüvegre, mert jó lenne, ha minél előbb visszaülhetne az iskolapadba, hiszen közeledik a tanév vége, és nem szeretném, ha lemaradna a tananyaggal – mondta Csordás Andrea, a bántalmazott fiú édesanyja.