2024. április 26., péntek

Rind Ilona az új elnök

Adán rendkívüli tisztújító közgyűlést tartottak a nyugdíjas-egyesületben

Az Adai Nyugdíjas-egyesület rendkívüli tisztújító közgyűlésén ötvenöten vettek részt, és titkos szavazással választották meg három jelölt közül az új elnöknek Rind Ilonát, aki negyven szavazatot kapott. A másik két jelölt Csuzdi Rudolf és Orcsik Gábor volt. A jelenlévők emellett nyilvános szavazással megválasztották az egyesület új vezetőségét is. Rind Ilona elnök mellett Miladin Sedmakovot választották elnökhelyettesnek, Kőrösi Katalint pedig titkárnak. A végrehajtó bizottság tagjai a következő személyek lettek: Józó Irma, Dobrotka Nándor, Tormás Nándor, Török László, Tóbiás László, Szabó László, Csuzdi Rudolf, Vajda Magdolna (Ada), Balla Imre és Gere Vince (Törökfalu) és Pató Vince (Valkaisor). Az ellenőrző bizottság tagjának Milan Velickit, Franjo Mirkovićot és Tormás Máriát választották meg.

A nyugdíjas-egyesület újonnan kinevezett elnökhelyettese, Miladin Sedmakov elmondta: a tagság kezdeményezte a rendkívüli tisztújító közgyűlést, miután a Bikicki Mária elnök irányította vezetőségnek az egyesület statútuma szerint legkésőbb április 15-ig meg kellett volna tartania a tisztújító közgyűlést, de ezt halogatták. Hozzátette, hogy az új vezetőség megválasztása mellett a tagság döntött arról is, hogy a statútum egyes szakaszait meg kell változtatni. Ezek közül a legfontosabb, hogy ezentúl egy-egy személy legfeljebb két mandátumon át, vagyis nyolc évig tölthet be elnöki vagy a vezetőségi tisztséget az egyesületeben. Az elnökhelyettes elmondta, hogy ezzel szeretnék elkerülni azt, ami a korábbi elnök, Bikicki Mária esetében is történt, aki tizennyolc évig irányította az egyesületet.
Rind Ilona és Miladin Sedmakov szerint is szükség volt a nyugdíjas-egyesületben az új vezetőség kinevezésére, mert sok nyugdíjas éppen a korábbi vezetőség miatt maradt távol, valamint az egyesület pénzügyi gazdálkodása is átláthatatlan volt.
– Az elmúlt évben a nyugdíjas-egyesület bevétele 550 000 dinár volt. Bár az egyesület nagytermét tíz-tizenötször bérbe adták különféle rendezvényekre, ebből mindössze 14 000 dinár lett elkönyvelve – magyarázta Miladin Sedmakov. – Ennek az összegnek legalább a tízszerese kellene hogy legyen a bevétel. Az idén már hétszer bérbe adták a termet. A korábbi bérleti díj nem tudom mennyi volt, az újat viszont megszabtuk a legutóbbi ülésen. Ezentúl személyenként a bérleti díj két euró a konyha használatával, anélkül pedig egy euró. A terem bérletéből is szeretnénk jövedelmet biztosítani az egyesületnek. A célunk az, hogy az egyesület éves bevétele legalább 1 millió dinár legyen.
Rind Ilona elnök elmondta, vannak ötleteik, hogyan teremtsenek pénzt az egyesület számára, de a legfontosabb feladatnak a nyugdíjas-egyesület tagságának gyarapítását tartja:
– A legfontosabb a tagság számának a gyarapítása, a nyugdíjasok bizalmának a visszaszerzése, hogy ismét jókedvvel jöjjenek az egyesületbe. Bár Ada községben 4500 nyugdíjas él, az elmúlt évben 140 tagja volt az egyesületnek. Azt szeretnénk, ha a tagság létszáma legalább 450 főre emelkedne az elkövetkezőkben, és erre megvan a lehetőség – közölte Rind Ilona.