2024. április 27., szombat

Bántalmaztak egy kisdiákot Csókán

Egy ötödikes tanuló felemelte és a betonra dobta elsős iskolatársát

Meddig tolerálható az iskoláinkban jelen lévő és terjedő agresszivitás? Hol a határ a diákcsíny és a brutalitás között? Már az általános iskolások körében is egyre durvább leszámolások, verekedések történnek, a nagyok, a felsősök terrorizálják a kicsiket, az alsósokat, rajtuk élik ki agresszív hajlamaikat.

A csókai általános iskola udvarán történt az incidens (Fotó: Gergely József)

A csókai általános iskola udvarán történt az incidens (Fotó: Gergely József)

A csókai általános iskolában a héten fejsérülést szenvedett egy elsős kisfiú, akit a szünetben egy ötödikes diák bántalmazott. Elbuktatta a gyereket, majd felemelte és a betonra dobta, agyrázkódást szenvedett, vérömleny keletkezett a tarkóján. Édesanyja, Csordás Andrea kórházba vitte a fiát, a gyereket látászavarai miatt néhány napra megfigyelésre benntartották.

– Az orvos azzal bocsátott el bennünket a kórházból, hogy 50-50 százalék az esélye annak, hogy a kisfiam látáskárosodást szenvedett, ami miatt esetleg szemüvegre lesz szüksége. További szakorvosi vizsgálatokra kell még elvégezni a pontos diagnózis felállítása érdekében. Egyelőre pihenést javasoltak a gyereknek, nem megy iskolába. Hogyan történhetnek meg ilyen súlyos incidensek az iskolában, hol voltak az ügyeletes tanárok? Egyik tanár sem látott semmit az esetből. A fa alatt kávéztak és cigarettáztak? Az iskolában folyamatosan eltusolják az ilyen és ehhez hasonló incidenseket, ahelyett, hogy megpróbálnák megelőzni őket, és jobban odafigyelnének, hogy mi történik az osztályokban és az iskolaudvaron a szünetben. Amikor a másodikos lányom látta, hogy az öccsét súlyosan bántalmazta egy ötödikes, a védelmére kelt, nekirontott és összeverekedtek, de az ügyeletes tanár ebből sem látott semmit. Az iskola igazgatónőjével beszéltem a fiam esetéről, de csak annyit mondott, hogy nem sokat tehetnek a brutalitás ellen, azzal érvelt, hogy Belgrádban már késsel és fegyverrel járnak a diákok iskolába. Jól megvigasztalt! Ez nem lehet magyarázat arra, miért hagyják elfajulni a helyzetet a csókai iskolában. Mint mondta, legfeljebb annyit tehetnek, hogy értesítik a szülőket, hogy beszéljenek a gyerekeikkel, próbáljanak meg hatni rájuk. Ez nem elég, a tanárok sajnos félvállról kezelik az agresszivitást, megengedik például, hogy az ötödikesek bejárjanak az első osztályba, ahol a kicsiket terrorizálják. Például azzal szórakoznak, hogy lábuknál fogva fejjel lefelé lógatják a kisebbeket, mindennaposak a bántalmazások. Amíg nagy baj nem történik, addig nem fog senki semmit tenni – mondta felháborodottan a sérült diák édesanyja, aki ügyvédet fogadott, hogy a biztosítónál kártérítési igénnyel éljen, de mind mondta, rosszak a tapasztalatai, mert hiába volt biztosítva a gyereke, akit egy kutya összemart, a lábából kiharapott egy darabot, a mellkasán mély sebet ejtett, a biztosító szerint azonban nem járt kártérítés, mert a gyerek nem maradt rokkant.

A bántalmazott tanuló édesanyja járt Jasztrebinác János községi tanfelügyelőnél is, akinek ugyan nem jelentették az esetet az iskolából, de ő hivatalból eljárt az ügyben, fegyelmi eljárás folyik az ügyeletes tanárok esetleges felelősségének a megállapítása érdekében.

– Az igazgatónő helyesen járt el, amikor az incidens kapcsán értesítette a rendőrséget, hogy vizsgálják ki az ügyet. Az iskolában az előírások értelmében miden ilyen és ehhez hasonló ügyet ki kell vizsgálni, fegyelmi eljárás folyik az ügyeletes tanárokkal szemben. Az iskolában működik az iskolai agresszivitás visszaszorítására alakult munkacsoport, bár utólag már ők sem tehetnek sokat, reméljük, nem lesznek maradandó következményei a verekedésnek.

A verekedés után az igazgatónő behívta a sérült gyereket és édesanyját az irodájába, felajánlotta, hogy elviszi a csókai egészségházba, hogy ott lássák el a gyerek sérülését, de ebbe nem egyezett bele az anyuka. Az incidens után közvetlenül a gyerek meg tudta mondani az anyja mobiltelefonjának a számát, ebből arra következtettek az iskolában, hogy nem súlyos a fejét ért ütés, nincs emlékezetkiesése. Ennek ellenére bántalmazás, tehát súlyos testi sértés gyanúja miatt az iskola vezetősége bevonta az ügybe a rendőrséget is, hogy vizsgálják ki az incidens körülményeit. Meglátásom szerint az iskola az ilyen esetekre vonatkozó előírásoknak megfelelően járt el és kezelte az ügyet, a fegyelmi eljárás lefolytatása után többet tudunk mondani, hogy az adott esetben történt-e emberi mulasztás a diákokra felügyelő tanárok körében.

A felsoroltakkal nem szeretném kisebbíteni az eset komolyságát, a szakorvos fogja eldönteni, milyen jellegűek az elsős diák fejsérülései, de reméljük a legjobbakat. Az esetből minden tanárnak, a diákoknak és szüleiknek is le kell vonni a tanúságot. Jobban oda kell figyelni az iskolában, a szünetekben is a diákokra, de az is igaz, hogy nem állhat minden nebuló mellett egy-egy tanár, amikor a nebulók az udvaron rohangálnak, játszanak, olykor pedig összeakaszkodnak – mondta a többi között a községi tanügyi tanácsos.