2024. április 27., szombat

Miodrag Kostić a leggazdagabb szerbiai

A Forbes legújabb felmérése szerint a horvát Ivica Todorić a leggazdagab üzletember az egykori Jugoszlávia utódállamaiban. Vagyonát a Forbes 581,8 millió euróra becsülte. Őt követi a szlovén Sandi Češko 410,6 millió eurós becsült vagyonnal. Češko a szerény üzletemberek közé tartozik – legalábbis ez derül ki nyilatkozataiból. Nincs saját jachtja, állítólag még titkárnője sem. A Blic újságírójának faggatózására csak ennyit válaszolt: „Nem is tudtam, hogy rákerültem a listára.” A képzelt dobogó harmadik fokára Miodrag Kostić léphetett, akinek a cége, az MK Group 234 millió eurós bevételt valósított meg 2011-ben.

– Harminc évet eltöltve az üzleti életben megtanultam, hogy a siker nem a vágyak hozadéka, kizárólag kemény munkával lehet elérni – nyilatkozta a Blicnek a hír kapcsán Kostić.

A korábban leggazdagabbnak tekintett szerbiai, a ma vizsgálati fogságban ülő Miroslav Mišković lekerült a Forbes-listáról. Rajta szerepel viszont a leggazdagabb szerbiaiak közül Vuk Hamović, akinek a vagyonáról csak hozzávetőleges adatokat sikerült beszerezni. Vállalata, az EFT csoport 2011-ben megvalósított forgalma – amely akkor 2,17 milliárd eurót tett ki – alapján került fel a listára. Miroslav Bogićević, a Farmakom MB tulajdonosa szintén cégének 2011-es évi, 421,9 millió eurós bevétele révén került fel a Forbes-listára.

A jugoszláv utódállamok leggazdagabb emberének, Ivica Todorićnak, az Agrokor tulajdonosának is komoly érdekeltségei vannak Szerbiában. Övé többek között a nagybecskereki Dijamant étolajgyár és a belgrádi Frikom, ezenkívül több ezer hektár vajdasági föld is a tulajdonát képezi.