2024. május 10., péntek

Tizenhatodik határnyitás újabb tervekkel

Két napra megnyílt a szerb–magyar–román hármashatár Rábé, Kübekháza és Óbéba között

Szombaton délelőtt immár 16. alkalommal nyílt meg két napra a szerb–magyar–román hármashatár Rábé, Kübekháza és Óbéba között. A szomszédos falvak trianoni határokkal idestova száz éve egymástól elszakított lakosai évente egy alkalommal minden május utolsó hétvégéjén két napig látogathatják egymást. A DKMT (Duna–Körös–Maros–Tisza) eurorégiós együttműködés keretében az infrastruktúra fejlesztését, új határátkelők építését és közös ipari park megnyitását tervezik – hangzott el többek között a szombati határnyitó ünnepségen, amelyen elsőként Nagy Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szólt az egybegyűltekhez:

A hármashatár-megnyitó alkalmával Nagy Anna, Marian Vasile és Branislav Bugarski szólt az egybegyűltekhez (Fotó: Gergely József)

A hármashatár-megnyitó alkalmával Nagy Anna, Marian Vasile és Branislav Bugarski szólt az egybegyűltekhez (Fotó: Gergely József)

– Az szeretnénk, hogy ne érezzük magunkat Magyarország peremén, illetve az Európai Unió szélén, hanem érezzük azt, hogy ez a térség, Csongrád megye, Temes megye és Vajdaság, tágabb értelemben az egész DKMT eurorégió a délre és keletre való nyitás központja. A legfontosabb feladatunk olyan megvalósítható projektumok kidolgozása, amelyekkel pályázni lehet az EU meglévő forrásaira. Operatív programokkal, új stratégia kidolgozásával készülünk az EU 2014/2020-as költségvetési időszakára, ezeket a programokat értelmes célokkal kell megtölteni, a projektlehetőségek pénzt is jelentenek, amelyet a DKMT eurorégió közös céljaira kellene felhasználni – hangsúlyozta Nagy Anna.

Branislav Bugarski, a régiók közötti együttműködési titkárság titkára kiemelte, hogy Vajdaság nagy hangsúlyt fektetett a hármashatáron tervezett ipari park és újabb határátkelők mielőbbi megnyitására.

– Annak ellenére, hogy különböző szerkezeti formák alapján működünk, meggyőződésem, hogy a szubszidiaritás és a regionalizáció elveinek megfelelően a terveink megvalósítását kormányaink is támogatják. Megbeszéléseink alapján a DKTM eurorégióban egy új szellemiség van kialakulóban, ami előre viszi a közös ügyünket. Terveink megvalósításában a legnagyobb gondot az EU-s alapok pénzügyi megszorításai jelentik – mondta Marian Vasile, a Temes megyei közgyűlés alelnöke.

A határnyitó ünnepség keretében a három szomszédos település diákjai futóversenyen vettek részt, majd a DKTM eurorégió képviselői Óbébán a művelődési házban vitatták meg a régiófejlesztés aktuális kérdéseit.