2024. április 27., szombat

A borok ünnepe

Orbán, a borok és borászok védőszentjének napján tartották meg a Palicsi bornapokat – Névadóját ünnepelte a horgosi borlovagrend

Május 25-én Orbán, a borok és borászok védőszentjének napján tartották meg a Palicsi bornapokat, mely egyben a palicsi helyi közösség napja is.

A Palicsi bornapokhoz kapcsolódó egész nap tartó programok a Vigadó teraszán és a Zenepavilonban folytak. A palicsi Rotary Club ezúttal is kihasználta az alkalmat, hogy jótékonysági akciót szervezzen, az eladott étel és italjegyekből befolyt összeget pedig a palicsi szegény sorsú családoknak ajánlotta fel. A nap folyamán kóstolóval egybekötött bor- és pálinkakiállítás, valamint kézműves standok és mézárus várta a látogatókat, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend pedig kiosztotta a 2012-es év legjobb borainak járó okleveleket és érmeket. A régió mintegy huszonöt pincészetének több mint hetven bora vett részt a megmérettetésen, a nagy aranyérmet pedig a zentai Janek György fehér burgundija érdemelte ki, mely a legmagasabb osztályzatot kapta a kiállított borok közül.

A Zenepavilon elsősorban a kicsiknek nyújtott izgalmas órákat, hiszen a szabadkai Gyermekszínház színészei a Piroska és a farkas című bábelőadással szórakoztatták a legkisebbeket először magyar, majd szerb nyelven, közte pedig diszkót tartottak és közösen táncoltak. A nap folyamán tamburazenekarok szórakoztatták a Vigadóba látogatókat, illetve a Chick Norris együttes is fellépett.

A palicsi helyi közösség napját immár ötödik alkalommal ünneplik meg, melyhez egy többnapos rendezvénysorozat is kapcsolódott. Többek között felavatták a Palics központjában álló tájékoztató és hirdetőtáblát is.

A helyi közösség napját a palicsi római katolikus templomban szentmisével, majd az Öko Központban díszüléssel ünnepelték, melyen részt vettek Palics testvérvárosainak képviselői, a szabadkai önkormányzat, valamint a horvátországi és magyarországi konzulátusok képviselői is.

Az Öko Központban régi képeslapok kiállítása is megtekinthető volt, valamint a Palicsi Magyar Művelődési Egyesület tagjai is felléptek.

Bognár Tibortól, a helyi közösség titkárától megtudtuk, az idén a Palicsi érdemes polgár címet Leiszt József a palicsi katolikus templom esperes plébános kapta, illetve kihirdették a három legszebb kert tulajdonosát is, ők pedig Lovász Piroska, Hompót Zsuzsanna és a Villa Ancora idősek otthona.

Szent Orbán napján nemcsak névadóját ünnepelte a horgosi borlovagrend, hanem ekkor tartotta a II. Nagy Honi Borversenyének eredményhirdetését is.

Kisari Istvánnak, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesülete elnökének a vezetésével korábban neves borbírálók három bizottsága összesen 94 mintát értékelt a fehér, vörös, rosé és desszertborok kategóriáiban. Bacskulin István, a házigazda Horgosi Szent Orbán Borlovagrend vezetője elmondta: a horgosi borverseny abban különbözik az összes többi ilyen rendezvénytől, hogy a bírálók nemcsak értékelik a bormintákat, hanem jellemzik is őket, így a borászok ezentúl elkerülhetik azokat a hibákat, amire a szakemberek felhívják a figyelmüket. Kisari István szerint a tavalyi első horgosi borverseny óta fejlődés tapasztalható. Összesen 27 arany, 38 ezüst és 26 bronzminősítést ítéltek oda, és csupán 3 nevező kap oklevelet.

Harmonikus, szépen kezelt, kicsit fáradt, illathibás, újhordós fás íz – olvashattuk a helyi közösség udvarában megtartott rendezvény alatt a díjazottak és borok nevét feltüntető táblázatokon a minősítéseket. S hogy ebből valóban tanulhatnak a borászok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint amit Bíró Mária, a Magyar Borrendek Országos Szövetségének főtitkára mondott: az idei versenyborok jobbak voltak a tavalyiaknál, s a borrendek képviselőinek, neves szakértőknek a részvétele ezeken a borversenyeken éppen ezt a célt szolgálja.

Jelen is voltak a hazai, magyarországi, kárpátaljai borlovagrendek képviselői, akik részt vettek az ünnepi szentmisén, a termésáldáson és az ünnepi műsoron, eredményhirdetésen, annak keretében megtartott borkóstolón.   

A rendezvényen két új lovagot avattak, Bíró Nándor és Reisz Rudolf személyében, Bacskulin István pedig bejelentette, hogy a szüreti napok keretében borapród-jelölteket tesznek majd próbára.