2024. április 26., péntek
ÚJVIDÉKI VÁSÁR

Együttes tudással a biotermelésért

Határon átívelő együttműködés Horvátország és Vajdaság között

A Serbia Organica Nemzeti Társulás standján tegnap bemutatták a Horvátország és Szerbia határon átívelő együttműködése keretében létrehozott IPA pályázati programot. A Pannonia Organica nevet viselő projektum a két ország biotermelőinek üzleti érdekeit fonná szorosabbra, és együttesen lépnének fel termékeikkel az uniós piacokon. A projektum hordozói az újvidéki székhelyű Zelena mreža civil szervezet, valamint a horvátországi Bilje város önkormányzata. A projektum értéke mintegy 378 000 euró, időtartama másfél év.

– A vajdasági kormány az idei évre célul tűzte ki azon projektumok támogatását, melyek az organikus, magyarán az egészség szempontjából biztonságos élelmiszerek termelésének fontosságáról alkotott tudást a gyakorlati síkra helyezik át. Erre készülve hirdette meg a tartományi kormány az újvidéki Zelena mreža civil szervezet és Branka Lazić nyugalmazott egyetemi tanár közreműködésével azt a pályázatot, mely vidéki nőket készített fel az biotermelés alapelveire. A Pannonia Organica projektum immáron a szerzett tudás gyakorlatban való alkalmazását, a biotermelés további fejlesztését jelenti – mondta Miroslav Vasin tartományi gazdasági és foglalkoztatási titkár.

Nyékincére került a főnyeremény

Kihúzták az újvidéki 80. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Főnyereményét. A Belarus 82,1-est Mirosav Obrovac nyerte a Ruma közelében található Nyékincéről. A traktor az idén is az Agropanonka MTZ Finke ajándéka.

A Pannonia Organica projektum több szempontól is lényeges. Rámutat arra, hogy az Európai Unió nem hagyja cserben Szerbiát, hogy Vajdaság egyetlen járható útja az unió felé vezet értékeinek, üzleti szokásainak elfogadásával. Másrészt, ez a projektum rámutat arra is, mekkora fontossággal bír Szerbia szempontjából Horvátország uniós csatlakozása, mert együttműködve közös értékek, közös piacok teremtődnek, melyekből mindkét félnek haszna származhat. Harmadsorban pedig végre megbizonyosodhatunk arról, hogy Szerbiában is a biotermelés valamennyiünk lehetősége, olyan ágazat, mely nagyszámú foglalkoztatottat alkalmaz, s melynek hatalmas piaca van. Az a tény pedig, hogy az organikus termelés állami támogatással történik, a termelőket arra készteti, hogy már induláskor az uniós szabványoknak és minőségi elvárásoknak megfelelő terméket állítsanak elő, melyek megállják helyüket bármely külföldi piacon is, mondta Vasin.

A sajtótájékoztatón felszólalt Andrew Headey, az EU miniszteri tanácsának belgrádi képviselője is, aki elmondta, a fenntartható mezőgazdaság immáron az organikus mezőgazdaságon alapul. Az egészséges életmódra és táplálkozásra egyre nagyobb hangsúly helyeződik. Az efféle közös projektumok a Szerbia és Horvátország ide vágó jogszabályainak harmonizációját is jelenti, ha együttesen szeretnék kiállítani termékeiket az uniós piacokon.

A projektum partnerei az eszéki székhelyű Vállalkozásfejlesztési központ, az Eszéki Közpiac, az eszéki Ecorural Net, a környezetbarát és hagyományos termelést propagáló vidékfejlesztési szövetség, valamint a szelencsai Zdravo Organic és a belgrádi Inno Focus projektumíró iroda.

(Fotó: Ótos András)

A képen is látszik, szelíd a mezőgazdasági vásár jószágkiállításán a legnagyobb, csaknem kétmázsás kos. Súlya a vásári mérlegen 197 kilót mutatott. A Mića II névre hallgat, már amennyire egy kostól el lehet várni, hogy hallgasson a gazdájára. Német merinó (Merinolandschaf) juhfajta. Gazdája, Goran Čolić szerint naponta fél bála szénát és fél kiló abrakot tüntet el a jó étkű tenyészkos.

(Fotó: Ótos András)

Háromszáznyolcvan kilót hízott egy év alatt az idei vásár jószágkiállításának az attrakciója, a Soko névre hallgató bika, amely már tavaly is az állatkiállítás legnehezebb szarvasmarhája volt. Az idén rajta kívül több olyan bikát is lehetett látni, amelynek a súlya másfél tonna körüli. Tavaly ennyi volt még Soko is, az idén a vásári mérlegen viszont már 1963 kilogrammot nyomott. 2009-es ellés, szimentáli fajta. Gazdája, Radovan Vujičić szerint naponta 15 kilogramm szénát és abrakot eszik meg. Azt is elmondta, hogy eladná, de 5000 euró alatt semmiképpen, és hogy olyan vevőt keres rá, aki nem vágná le.