2024. április 26., péntek

Jól teljesített a gazdasági bíróság

Az alapfokú átlagos, a szabálysértési nyolcadik az országban

A Legfelsőbb Semmítőszék által készített elemzés kimutatta, hogy a 2012-es esztendőben a zombori Gazdasági Bíróságnál csupán a belgrádi Gazdasági Bíróság tárgyalt több ügyet. Ugyanakkor az ítélethozatal tekintetében a zombori bírák első helyen állnak, és egyedüliek az országban, akik 80 százalék fölött teljesítettek az ítélkezésben, és naprakészségüket illetően is vezetnek az országos listán.

A zombori Gazdasági Bíróság elé 2012-ben 2634 peren kívüli tárgy került, amiből az év során 2630 ügyben ítéletet hoztak. Ebből ered, hogy a zombori bírák átlagosan 239,09 peren kívüli ügyet tárgyaltak, a második legjobb eredményt az újvidéki Gazdasági Bíróság érte el bíránként 53,82 ügy tárgyalásával.

A zombori Alapfokú Bíróság tavalyi munkáját átlagosként jellemzi az elemzés. A Szabálysértési Bíróság a beérkező feljelentések számát tekintve második az országban, az ítélettel zárult tárgyalások számát nézve pedig a nyolcadik. A korábbi nyolc helyett tavaly (és tavalyelőtt is) négy bíró foglalkozott a szabálysértési ügyekkel. Teljesítményük meghaladja a normát, tavaly egyenként 114 feljelentést tárgyaltak havonta, ennek ellenére óriási a lemaradásuk, bíránként 1168,12 ügy. Az elemzés ki is mondja, hogy a zombori szabálysértési bírák megterheltségüket illetően második helyen vannak az országban.

A bíróságok tavalyi munkájának elemzése leszögezi, hogy a peres ügyek halmozódása és a tárgyalások elhúzódása egyedül a bíróságok sürgős területi átszervezésének az útján csökkenthető.