2024. április 27., szombat

Nadal helye a talány

Néhány hete a párizsi szervezők azzal kavarták fel a kedélyeket, hogy kilátásba helyezték a ranglistán 5., tornájukon pedig címvédő Rafael Nadal kivételezését a sorsolásnál, nehogy már a negyeddöntőben döntőnek is beillő nagy rangadóra kerüljön sor. Mivel a spanyol időközben feltornázta magát a negyedik helyre, kivételezésre már nincs szükség, ám újra Nadal neve került előtérbe, hisz a listán második skót Andy Murray a hátizomsérülése miatt lemondta a Roland Garrost. Így nagy érdeklődés előzi meg a holnapi sorsolást, mert a spanyolt vagy az első kiemelt Novak Đoković, vagy a második kiemelt Roger Federer ágára sorsolhatják, aki pedig elkerüli őt, az sokkal kedvezőbb megoldásként a negyedik David Ferrerrel kerülhet össze az elődöntőben. Párizsban kérdéses Stanislas Wawrinka játéka is, hisz az utóbbi időben nagy formában szereplő svájcinak a római sérülése mégis komolyabb lehet, mint az első pillanatokban tűnt.

Düsseldorfban győzelemmel kezdett Viktor Troicki, aki megfordította az eredményt az amerikai Michael Russell ellen, és a negyeddöntőért a szlovén Grega Žemljával mérkőzik. Viktornak nagyon kellenek a pontok, a naprakész ranglistán ugyanis már az 59. helyre zuhant. Folytatódott Janko Tipsarević vesszőfutása, hisz a belgrádit tegnap a ranglistán 101. argentin Guido Pella is könnyen taccsra tette.

Szerbiának a tornán egyesben kilenc képviselője lehet, Đoković, Tipsarević és Troicki mellé a férfiaknál Dušan Lajović juthat táblára a selejtezőből, a nőknél pedig Ivanovićhoz, Jankovićhoz, Jovanovskihoz és Dolonchoz Aleksandra Krunić is csatlakozhatna. Utóbbi esetben Magyarországnak nem lenne képviselője, hisz Babos Tímea a selejtezőben éppen Krunić ágára került, s ha mindketten sikerrel veszik az első két akadályt, a döntőért a szerb és a magyar csatázna. Krunić a thai Nudnida Luangnammal, Babos pedig a francia Myrtille Goerges-zsal kezd. Lajović már rajtolt, 6:0, 7:5-re nyert a francia Jules Marie ellen, a 2. körben pedig az ausztrál Matthew Ebdennel mérkőzik. Indult Boris Pašanski is, de a spanyol Javier Marti ellen 1:6, 0:1-es állásnál feladta a mérkőzést.

Az indonéziai Tarakanban Jovana Jakšić győzelemmel indult, tegnap két játszmában győzte le a brit Naomi Broadyt, következő riválisa pedig a ranglistán 352. orosz Margarita Lazarova.

Györe László rövid és várt győzelemmel kezdett a milanói Bonfiglio ifjúsági tornán. A zentai két játszmában legyőzte a kínai Liu Szijut, a 2. körben pedig az olasz Antonio Massara lesz az ellenfele. A torna 1. kiemeltje, a belgrádi Nikola Milojević a román Robert Constantinovicit verte magabiztosan, és a brit Luke Bambridge-dzsel folytatja.