2024. április 26., péntek

Kiszámíthatóbb és kockázatmentesebb termelést

A tartományi kormány az idén mintegy 700 millió dinárt folyósít a termelőknek a mezőgazdasági titkárság által meghirdetett társfinanszírozási pályázatok révén

Az újvidéki vásáron a tegnapi nap folyamán kilencven vajdasági termelő írhatta alá a vissza nem térítendő támogatások odaítéléséről szóló szerződéseket. Ők azok, akik a tartományi mezőgazdasági titkárság három hitelezési vonalán meghirdetett pályázaton elnyerték a költségek közel felét megtérítő tartományi támogatást. A tartományi költségvetésből erre a célra 175 millió dinárt fordítottak, de az együttműködés egész éven át tart. A tartományi kormány részéről Bojan Pajtić kormányfő és Goran Ješić szólt az egybegyűltekhez.

– Ha a földműves jól él, akkor az egész ország lakosságának jól megy sora, ezért a mezőgazdaságba való beruházás mindenképp elsőbbséget élvez. Ám, nem csupán a növénytermesztésbe és a jószágtenyésztésbe való befektetéseken kell hogy legyen a hangsúly, hanem ugyanekkora mértékben a megtermelt javak feldolgozásán, vagyis az élelmiszeripar hathatós támogatásán is. Ez az egyetlen módja annak, hogy többet termelhessünk, több haszonra tegyünk szert, és valamennyien gazdagabban éljünk – mondta Bojan Pajtić tartományi kormányfő az újvidéki vásáron abból az alkalomból, hogy ünnepélyes keretek között szerződéseket írtak alá azokkal a termelőkkel, akik sikeresen pályáztak a tartományi mezőgazdasági titkárságnál a védett kertek, fóliasátrak vásárlására, továbbá jégvédelmi hálók beszerzésére, valamint öntözőberendezések beszerzésére.

Az utóbbi öt évben a tartományi kormány több mint 20 milliárd dinárt ruházott a vajdasági mezőgazdaságba, hogy a termelés hatékonyabb és gazdaságosabb legyen. A beruházások az idén sem maradnak el, mintegy 700 millió dinárt folyósítunk tíz tartományi mezőgazdaság-fejlesztési pályázat révén – mondta Pajtić.

A tartományi kormány eltökélt szándéka, hogy szorgalmazza a intenzív mezőgazdasági termelést, hogy minél kedvezőbb munkafeltételeket biztosítson a termelőknek, akik tudnak és akarnak is jól dolgozni. A támogatások elsősorban a konyhakertészetre és a gyümölcstermelésre vonatkoznak, mert épp ezek az ágazatok hozzák a legtöbb hasznot, de egyben legtöbb beruházást is, és szinte teljes egészében kétkezi munkát igényelnek, tehát nagyobb foglalkoztatást.

A tartományi kormány az idén első ízben hirdette meg a védett kertek, a jégvédelmi hálók és az öntözőberendezések vásárlási költségeinek részbeni vissza nem térítendő támogatására kiírt pályázatát.

– Kötve hiszem, hogy az arab beruházók jobban értenének a földműveléshez, mint a vajdasági ember, aki a további fejlődés hordozója lehet. Ezért a tartományi költségvetésből a nagyberuházásokra előirányzott összegek egy részét a vajdasági gazdálkodók körében osztjuk szét pályázatok útján. A kormány célja, hogy mandátuma végéig mintegy 300 000 hektárra növelje az öntözhető termőterületeket, mintegy 1500 hektárt jégvédelmi hálóval és csöpögtető öntözőberendezéssel lássanak el, ezzel is biztosabbá, kiszámíthatóbbá téve a termelést. Emellett csökkenteni szeretnénk az időjárástól való függőséget is – tette hozzá Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár.

A hazai gyártmányú IMT traktoroktól eltekintve az idei újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár egyik legolcsóbb erőgépe az Agropanonka MTZ Finke forgalmazásában kiállított, indiai gyártmányú Mahindra 475 DI kabin nélküli traktor, ára 10 600 euró körül alakul.

(Fotó: Ótos András)

Szintén, a jutányosabb áron beszerezhető erőgépek kategóriába tartoznak a TAFE traktorok is, a 42 DI márkájú kabin nélkül adózott áron 9600, a 5900 DI 4WD típus pedig 16 700 euróért hajtható haza.

Az idei mezőgazdasági vásár legdrágább traktora a Case IH Steiger 400. A klímaberendezéssel felszerelt erőgép 4025 lóerős. Üzemanyagtartálya 1230 literes. Maximális sebessége 40 km/h. Ára áfa nélkül 236 000 euró.

(Fotó: Ótos András)

A lánctalpas traktorok kategóriájában a képen látható, 350 lóerős Challenger MT 765D a legdrágább vásári erőgép. A klímaberendezés természetesen itt sem maradhat el. Az üzemanyagtartálya 526 literes. Ára 277 000 amerikai dollár, ami megközelítőleg 215 000 euró.