2024. április 27., szombat

Jégkár kétezer hektáron

Törökkanizsa községben legnagyobb a kár a gyümölcsösökben

A múlt hétvégén a Tisza-vidéken végigsöpört, jégveréssel kísért ítéletidő jelentős károkat okozott a törökkanizsai községben is. Becslések szerint több mint kétezer hektáron pusztított a helyenként dió nagyságú jég. Legtöbb kár a gyümölcsösökben keletkezett. A községházán szerdáig ötven polgár tett bejelentést a kárról, amelyeket egy háromtagú kárfelbecslő bizottság mér fel. A bizottság tagja dr. Ágoston Attila, a községi tanács környezetvédelmi kérdésekkel megbízott tagja is:
– Szerdán jártunk először a határban, a község déli területein, Szanád környékén kezdtük a munkát, szombaton este kilenc óra tájban ebből az irányból érkezett a jégesővel kísért vihar. Mintegy fél órán keresztül tartott a zivatar, nagy mennyiségű jég is esett, másnap délutánig állt a jég a laposokban és az út menti árkokban. A gabonában kisebb kár keletkezett, az árapa és búza helyenként megdőlt. A kukorica még kicsi, nagy eséllyel kiheveri a leveleken keletkezett sérüléseket.
Sajnos a gyümölcsösökben szemmel látható és jelentős a viharkár. A kajszibarack-ültetvényekben 90 százalékot is eléri a terméskárosodás. A jég leverte a zöld barackok nagy részét, és ami a fán maradt, az is sérült. A szilvában és meggyben kisebb károk keletkeztek, de ezek sem elhanyagolhatók. Néhány nagyobb birsalmaültetvény is van a községben, a terméskiesés itt is eléri az ötven százalékot.
Községünk ismert a fűszerpaprika termesztéséről. A paprikaültetvényeken még nem látszik, hogy milyen mértékű lehet a kár, a növények még aprók. Nehéz megbecsülni, hogy milyen következményei lesznek a viharnak a paprikaföldeken, mennyire verte bele a földbe a nemrégen növekedésnek indult paprikát.
Előzetes becsléseink szerin több mint kétezer hektárt érintett a jégveréssel kísért vihar. Minden érintet mezőgazdasági termelő esetében megállapítjuk a kár mértékét. A tartományi illetékes szervektől kérünk segítséget a viharkárok enyhítésére. A községnek sajnos nincs olyan alapja, amelyből esetleg részben kártalanítani lehetnek a termelőket. A magas költségek miatt csak kevesen biztosították a termésüket jégverés esetére – mondta Ágoston Attila.