2024. április 26., péntek

Nő a daganatos betegek száma

Az emlőrák-szűrésen az értesített nők 80 százaléka vett részt

Szabadkán március közepe óta több mint 500, 50 és 69 év közötti nőt hívtak be ellenőrzésre az emlőrák-szűrés keretében. Az értesített nők mintegy 80 százaléka ki is használta a lehetőséget, és elvégeztette az emlővizsgálatot – mondta el dr. Csengeri Attila, a Városi Tanács egészségüggyel megbízott tagja.
– E szűrővizsgálatok során sajnos voltak olyan páciensek, akiknél gyanús elváltozásokat is felfedeztünk, vagyis felmerült az emlőrák gyanúja. Náluk további vizsgálatokat rendeltünk el. Az a célunk ezekkel a szűrővizsgálatokkal, hogy az 50 és a 69 év közötti nőknél olyan rendszert vezessünk be, hogy a nők kétévente el tudjanak jutni a szűrővizsgálatra, és ne kelljen a beutalóra várniuk a választott orvosuknál, illetve nem kell időpontot kérni a mammográfiás vizsgálatra sem, hanem az ilyen szűrővizsgálatok keretében a nők meghatározott időben kiküldött meghívóval tudják elvégeztetni rendszeresen a vizsgálatot – emelte ki dr. Csengeri Attila. Hozzátette: – Sajnos még mindig nem kaptuk meg az Egészségügyi Minisztériumból a szükséges szórólapokat, így azokat a nőket, akik a meghatározott korosztályba tartoznak, telefonon értesítjük. A postai értesítést várhatóan majd a hónap végén tudjuk beindítani – tette hozzá.
Mint rámutatott, növekszik az emlőrákban szenvedő nők száma.
– Ezzel a szűrővizsgálattal várhatóan tovább romlik a statisztika, hiszen az újabb esetek felfedezésével még inkább megnő a daganatos betegek száma. Az elkövetkező években ez a tendencia folytatódni fog, mindaddig, amíg nem indul be az állandó szűrővizsgálat – mutatott rá a Városi Tanács tagja.
– Március 18-tól, amikor megkezdtük a szűrővizsgálatot, áprilissal bezárólag 530 nőt értesítettünk. Közülük 475 nő jött el a mammográfiás vizsgálatra. Ez azt jelenti, hogy az értesítetteknek megközelítőleg 80 százaléka eleget tett a felhívásnak, ami rendkívül jó arány, hiszen így tudunk gátat vetni a leggyakoribb elhalálozási oknak a nők körében. Ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy a daganatos betegséget annak korai stádiumában felfedezzük, és még időben megkezdhessük a gyógyítást – emelte ki dr. Nada Kosić Bibić, a Közegészségügyi Intézet szakmunkatársa. Hozzátette: – Eddig 318 mammográfiás felvételt sikerült beolvasnunk, amelyek közül 6 személynél daganatos elváltozásokat fedeztünk fel. Őket a kamenicai intézetbe utaltuk be további kivizsgálásra. Az ott elvégzett vákuum-diagnosztika ad majd teljes képet arról, hogy a páciensnél milyen lépéseket kell megtennünk a gyógykezelésben – mondta.
Nada Kosić Bibić elmondta, a Közegészségügyi Intézet már elkészítette a vastagbélrák-szűrés akciótervét is. A szűrővizsgálat megszervezésére akkor kerülhet sor, amikor állami szinten megszervezik a szükséges tesztanyagok beszerzését.