2024. április 26., péntek

Szombattól várja a látogatókat a mezőgazdasági vásár

Vasárnap családi napot tartanak – A főnyeremény egy 82 lóerős Belarusz traktor

Kettős jubileumot ünnepel az idén az Újvidéki Vásár: fennállásának kilencvenedik és a Mezőgazdasági Vásár megszervezésének nyolcvanadik évfordulóját. Ennek jegyében ma este díszülést tartanak, melyen Tomislav Nikolić köztársasági elnök beszédet mond, majd ünnepélyesen megnyitja a rendezvényt. A nagyközönség előtt szombaton 10 órakor nyílnak a kapuk, az idei jubiláris rendezvény partnerországa Horvátország.

– Az idén ezerötszáz kiállító jelezte részvételét, több mint ötven országból, és az eddiginél több látogatóra számítunk a vásáron – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Dragan Lukač, az Újvidéki Vásár nemrég megválasztott vezérigazgatója. – A vásár vezetősége újításokat vezetett be: a kiállítók a korábbinál kevesebb helypénzt fizetnek, vasárnap, ezenkívül május 19-én a Family day akció keretében az egész család egy belépő árán látogathatja a rendezvényt. Újítás az is, hogy az újvidéki iskolák szerdán, csütörtökön és pénteken három-három osztályt küldhetnek díjmentesen a rendezvényre. Ismét szállítja a látogatóit vásári körsétára a Tito kisvonat, és az idén is a megvásárolt belépőjegyek kisorsolásakor 82 lóerős Belarusz traktorral gazdagodhat a szerencsés nyertes – tette hozzá a vezérigazgató.

A sajtótájékoztatón Željko Kuprešak, Horvátország szerbiai nagykövete háláját fejezte ki, hogy országa lehet az idei mezőgazdasági vásár partnerországa, mert ez is egy lehetőség azon törekvések sorában, hogy a két ország rendezze egymás közti viszonyát. Horvátországot a vásáron mezőgazdasági érdekeltségű vállalatok, a Horvát Gazdasági Kamara és a megyei kamarák képviselik, melyek együttesen arra törekszenek majd, hogy minél tágabb képet fessenek országuk mezőgazdaságáról.

– Horvátország július 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, és ezzel egyidejűleg a leghangosabb szószólója lesz, hogy Szerbia, mint első szomszédja, mielőbb végére érjen a csatlakozási tárgyalásoknak – mondta a nagykövet.

A vásári rendezvény kiváló alkalmat nyújt a két ország további gazdasági kapcsolatainak mélyítésére, melyek már eddig is figyelemre méltó eredményeket értek el. Horvátország az utóbbi években több mint 500 millió eurót ruházott be országunkba, és várható, hogy Horvátország miután teljes jogú uniós tagállammá válik, a Szerbiából érkező befektetési kedv is megnövekszik. Szerbia ezzel a lépéssel az uniós piacra törhet be – tette hozzá Kuprešak nagykövet.

Danilo Golubović, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára kifejtette, a vásári rendezvények nem csupán a további együttműködések mélyítésére alkalmasak, hanem az hely, ahol a mezőgazdasági minisztérium vizsgázik. Az aktuális agrárpolitika a vásáron megkötött agrárhitelek, biztosítások és az eladott erőgépek számával minősíthető.

Az Újvidéki Mezőgazdasági Vásár május 24-éig tart nyitva, 9-től 19 óráig. A belépőjegy felnőtteknek 500 dinárba kerül. Legalább tizenöt főt számláló csoportos látogatás esetén 350 dinárt kell fizetni, míg a nyugdíjasoknak és a 7 és 12 év közötti gyerekeknek 200 dinárt.