2024. március 19., kedd

Mi épült Oromhegyesen?

Sportközpont létesítését tervezik

Mint arról már beszámoltunk, a hétvégén falunapot tartottak Oromhegyesen. Ez alkalomból kértük meg Balla Lajost, a helyi közösség elnökét, hogy értékelje az elmúlt egy évet.
Elmondta, hogy a helyi közösség vezetői lényegében szinte mindent megvalósítottak, amit megígértek. A tavalyi, jubileumi évben két utcát kiaszfaltoztak, s a falu legújabb utcájában nemsokára elkészül a gyalogjárda is, az iskola melletti kerékpárutat pedig már tavaly ősszel kiépítették. Az idén folytatták a talajvíz-szabályozó rendszer építését is. Kialakítottak egy kis tavacskát, mellette pedig elkészült a peremcsatorna egy része, s az idén folytatni szeretnék ezt a projektumot. A tó mellé fúrnak majd két kutat is, hogy állandó vízforrást biztosítsanak, s így folyamatosan szinten tudják majd tartani a talajvizet.

Balla elmondta azt is, hogy nemsokára megkezdik a több mint harminc évvel ezelőtt felépült halottasház felújítását. Ezt ugyanis egykor azbesztpalával fedték le, ami ártalmas lehet a gyászolók egészségére. Ezenkívül az épület hőszigetelését s az egyik terem légkondicionálását is meg szeretnék oldani. Reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a tartományi sportügyi titkársághoz beadott pályázatuk, s végre-valahára elkezdhetik építeni a falu sportközpontját. A tartományhoz a munkálatok első fázisára adták be a kérelmet, az épület teljes befejezéséhez pedig a sportügyi minisztériumtól remélnek anyagi eszközöket. E projektum teljes értéke a helyi közösség elnöke szerint 40–50 ezer euró. A sportközpont keretében egy kispályás labdarúgásra alkalmas, újrahasznosított gumi burkolatú pályát, öltözőket, vizesblokkot, világítást és lelátót szeretnének építeni, a munkálatok harmadik fázisaként pedig teniszpálya is a tervek között szerepel. Erre azonban csak akkor kerül majd sor, ha a helyi közösségnek lesz elegendő pénze a szomszédos telek egy részének a kisajátításához – nyilatkozta Balla Lajos.