2024. április 27., szombat

Jégkár érte az almát, barackot, szilvát

Kelebián a jégeső 70–80 százalékos kárt okozott a gyümölcsösökben

Tavaly a fagy vitte el a gyümölcsöt, az idén pedig a jég verte el – panaszolták a kelebiaiak. Mint a helybéliektől megtudtuk, az erdő alatti gyümölcsösök termését teljesen megsemmisítette a szombat esti jégeső. Mintegy negyed órán keresztül esett a cseresznye nagyságú jég, ami leverte a gyümölcs felét, de a fán maradt alma, őszibarack, szilva is megsérült. A termelők az idén sem számítanak gyümölcstermésre.

– Az őszibarack kilencven százaléka megsemmisült. A szilva is rettenetes állapotban van, az almának pedig mintegy 50 százalékát leverte. A jég szinte felébe vágta az almát – mondta el Nagy Mihály, aki Kelebián mintegy 3,5 hektáron termel gyümölcsöt.

Hozzátette: – Nem érintette az egész települést a jégeső. A központban, talán a helyi közösség épületétől az erdő felé esett a jég. Az erdőben helyenként teljesen lecsupaszította a fákat. Azokban a gyümölcsösökben, amelyek keresztben állnak, hatalmas károkat okozott. Nézze meg az almának, ha 30 százaléka épen maradt... Nem is találni szinte épet közöttük. Tavaly a fagy vitte el a gyümölcstermést, nem volt két láda almánk sem, ami szép volt, a többi mind hulló alma volt, pálinkába való. Ugyanez a helyzet az őszibarackkal is. Tavaly 80 barackfát ki kellett szedni. A múlt héten metszettük a barackfákat. Tele voltak az ágak barackkal. A jégeső után pedig nem maradt semmi a fák hegyében. Nézze, mind a földön van! A jég leverte a levelet is, meg a barackot is. Nem lesz 10 darab barack egy fán. A szilvánál pedig, ami nem esett le, sérült, mint az almánál. Habár nem volt az idén valami jó a termés, most még az sem lesz, ami lehetett volna. Rengeteg pénzbe kerül a növényvédelem. Tegnap is permeteznünk kellett, mert megsérültek a fatörzsek. Réz-oxid-kloriddal próbáljuk gyógyítani a növényeket, de ilyen jégeső után mit ér? Mégis meg kell csinálni, különben tönkre megy a fa is, nem csak a termés veszik oda – magyarázza.

Nagy István öt és fél évvel ezelőtt azért költözött Kelebiára, hogy gyümölcstermesztésből próbáljon megélni. Mint mondta, a majdnem hat évből négy alkalommal vagy a jég verte el a termést, vagy pedig a fagy vitte el.
– Fájlalja az ember a történteket, mert mindenét elviszi a jég. Nemcsak az ideje veszik kárba, hanem a termés is oda lesz, és kérdéses az is, hogy jövőre mi lesz. A szőlőt nagyon elverte a jég. Igaz még virágzás előtt van a szőlő, legkésőbb egy hét múlva virágzik, mégsem lesz belőle semmi, mert a vihar leverte a leveleit. Nem lesz, ami éltesse a szőlőt, ami cukrot adjon a termésnek. Hiszen a levél termeli a cukrot, és a levél 70–80 százaléka sérült, vagy a jég teljesen leverte. A rekenyők már egy méter hosszúak voltak, ebből 10–20–30 centis csonkok maradtak. A gyümölcsfákat is leverte a jég, nem válogatott. Az őszibarackot teljesen leverte a fákról. Ami a fán maradt, gyötrelem. A meggy pedig... fele a fán, fele a földön. Egészséges termés nem lesz, idő előtt le fog hullani. Pedig nagyon szép volt az idén a fák tavaszi indulása – sóhajtott Nagy István. Hozzátette: – Ez már két év kiesés, tavaly sem volt termés, az idén sem lesz. Persze, aki nagyban termel, annak nagy lett a kára, nálunk nincs olyan sok, mégis nagy a baj, mert még ez a kevés termés sem lesz. Akácfa csemetével próbálkozom. Mindent megpróbálok, mert most munkanélküli vagyok, és majd csak két év múlva megyek nyugdíjba, valamiből pedig élni kell. Kis ültetvényt csináltam, és ez a jég most visszaverte a hajtásokat a földbe – mutatta.

Kopunović Franjo és felesége ugyan csak ház körüli kertet művelnek, ám a jég nyomai náluk is láthatók.
– Sok mindent ültettünk, nézze mángoldot, vöröshagymát, borsót. A borsóból biztosan nem lesz semmi. Teljesen leverte a szárát, megfeküdt. A mángoldnak megszaggatta a leveleit. De itt van a paradicsom. Nézze meg a palántákat. Kitörte a szívüket, mind letörte a hegyét a növénynek. Lehet, hogy még lesz belőle valami, ha hajt egy másik ágat, egyébként... Van itt egy-két növény, aminek semmi baja, de a többségükből kétlem, hogy bármi is lesz. Igaz, mi csak saját fogyasztásra termelünk, de így is jó sok munkánk benne van ebben a kis kertben – tudtuk meg Kopunović Franjótól, miközben megmutatta kis kertjét.

Andrašić Erikék és szülei már öt éve foglalkoznak palánták nevelésével. Paradicsomot, paprikát és salátát termelnek, azt árulják a piacon.
– A salátát még tavaly ősszel elültettük. Már volt egy-két szép fej, most pedig nem tudunk vele mit kezdeni majd, mert a jégeső megszaggatta a leveleit. A paradicsomot pedig eltörte, letörte a növény hegyét. Szerencsére hibrid fajta, lehet, hogy kihajt a levelénél majd egy új ágat, és akkor lesz rajta termés, de így... A fóliasátor alatt palántákat nevelünk. Egy-két helyen a fóliát is átszakította a jég, de többségében csak meghorpasztotta – magyarázta Andrašić Erik. Elmondta, otthon voltak szombat este, amikor esett a jégeső. Mint mondta, kopogtatta a tetőt a cseresznye nagyságú jég. Mintegy 10–15 percig esett, de utána lapátolni lehetett a jeget a kertben.