2024. április 27., szombat

Zsigó: A Hajdú-Bét Rt. károsultjainak pénzéből kampányol Bajnai

Együtt–PM: Orbán áll a támadások mögött

A Fidesz szóvivője szerint a csődbe ment Hajdú-Bét Rt. károsultjainak és kisbeszállítóinak pénze segítette Bajnai Gordon politikai karrierjét, ebből folytatja az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője mostani kampányát. Zsigó Róbert mindezért „szívtelen ember”-nek nevezte a volt miniszterelnököt tegnapi sajtótájékoztatóján.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője ezt annak kapcsán fogalmazta meg, hogy Bajnai Gordon a szövetség országjárásának vásárosnaményi állomásán azt mondta, örül annak, hogy további kártérítést kapnak az államtól a csődbe ment Hajdú-Bét Rt. károsultjai és kisbeszállítói.

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön jelentette be Debrecenben, hogy a jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan a nyár elején, megkezdődhet a Hajdú-Bét-ügyben kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy kétszázmillió forint kiutalása, és elsőként az a körülbelül száz gazdálkodó kap fejenként mintegy kétmillió forintot, aki közvetlen kapcsolatban áll a Hajdú-Bét Rt.-vel.

Bajnai Gordon korábban többször is hangsúlyozta, nincs oka bocsánatot kérni, mivel nem felelős a gazdák káráért. „Nem vezettem a Hajdú-Bétet, igazgatósági tagja sem voltam a cégnek, hanem az egyik tulajdonos, a Wallis Zrt. képviselője voltam, ezt a pozíciót is akkor kezdtem el betölteni, amikor a Hajdú-Bét már nagy bajban volt” – mondta Bajnai Gordon csütörtökön. Hozzátette, bár a Wallis volt a legnagyobb vesztese a Hajdú-Bét csődjének, a kistermelőket ért 1-2 millió forintos veszteségek sokkal fájdalmasabb emberi tragédiák voltak, mint a Wallis fele vagyonának elvesztése.

Mindezekre reagálva Zsigó Róbert vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a vidékfejlesztési tárca révén próbálnak segítséget adni a károsultaknak. Egyúttal „cinikus és képmutató, felháborító” kijelentésnek nevezte a volt miniszterelnök szavait, megfogalmazása szerint Bajnai Gordon félezer embert tett tönkre, és a károsultak közül sokan az öngyilkosságba menekültek a kilátástalanságuk elől. Ezt semmivel sem lehet kárpótolni – tette hozzá.

A Fidesz szóvivője azt mondta: nem gondolták volna, hogy a Hajdú-Bét Rt. károsultjainak pénze Bajnai kampányát fogja szolgálni, mert a Haza és Haladás Egyesület támogatásából látják, olyanok segítik anyagilag a szervezetet, illetve olyanoktól bérelnek irodákat, akik érintettek voltak a csődbe ment cég ügyében. Ezért a kormánypárt szóvivője „szívtelen ember”-nek nevezte a volt miniszterelnököt.

Orbán Viktor miniszterelnök áll a Bajnai Gordonnal szembeni támadások mögött – reagált az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség a Fidesz szóvivőjének tegnapi kijelentésére. A szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a Fidesz szóvivője, Zsigó Róbert „egy gátlástalan kormány főállású hazudozója: a Hajdú-Bét-ügyben ma századszor ismételt el azóta ezerszer cáfolt hazugságokat”. Mint közölték, Bajnai Gordon, „a válságkezelő miniszterelnök a Wallis vezetőjeként” közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, üzletpolitikájának alakításában: soha nem volt a Hajdú-Bét vezetője vagy igazgatósági tagja.

„Az első Orbán-kormány válságot okozott a húsiparban, ennek is része volt abban, hogy a Hajdú-Bét tönkrement. Bajnai Gordon a tulajdonos képviseletében mindent megtett a cég megmentéséért, sőt maga kilincselt a szaktárcánál annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe került libatenyésztő családokat kártalanítsák” – olvasható a közleményben.

Az Együtt–PM szövetség szerint „ezzel maga a Fidesz is tisztában van. A hazugságokat politikai hátsó szándékból ismétlik el újra meg újra: Orbán Viktor talán legesélyesebb kihívóját akarják lejáratni. A támadások mögött éppúgy Orbán Viktor áll, ahogyan a Békemenet gyűlöletkampányát is a Fidesz finanszírozta.”