2024. április 16., kedd

Martonyi: fontos, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Szerbiával

A magyar külügyminiszter szerint fontos európai, közép-európai és magyar érdek, hogy az Európai Tanács meghatározza, mikor kezdi el a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával, írja az MTI.

(MTI Fotó: Kovács Attila)

(MTI Fotó: Kovács Attila)

Martonyi János hétfőn tárgyalt a 6. Európa-Ukrajna fórumra Budapestre látogató Suzana Grubješić integrációval foglalkozó szerb miniszterelnök-helyettessel.

A megbeszélés után sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország bízik abban, hogy júniusban az uniós állam- és kormányfők meghatározzák a tárgyalások kezdődátumát, és a csatlakozással Magyarország újabb szomszédja lehet majd az EU tagja. Hangsúlyozta, Magyarország nagyra értékeli, hogy áprilisban Szerbiának sikerült megállapodnia Koszovóval, és fontos, hogy a megállapodás „végrehajtása is rendben elkezdődjék”.

Suzana Grubješić közölte: hálásak Magyarországnak a Szerbia EU-integrációs folyamatában nyújtott támogatásért. A szerb kormány megalakulása óta elkötelezett az uniós csatlakozás mellett, ezért a célért dolgozik, és remélhetőleg az Európai Tanács júniusban elismeri ezt a törekvésüket - mondta.

A magyar-szerb kétoldalú kapcsolatokról Martonyi János elmondta: május végén a két ország köztársasági elnöke közösen helyez el koszorút szerb és magyar emlékhelyeken. Ez jelentős politikai esemény lesz, amely kifejezi, hogy a kölcsönös megértés és kiengesztelődés politikája fontosabb, mint bármely, „a múltra vonatkozó vélt vagy valós sérelem!” – mutatott rá.

Arra is kitért, hogy, a vajdasági incidensek száma csökken, és remélhetőleg rendeződnek a Vajdaság autonómiájával kapcsolatban az utóbbi időben felmerült viták is.

Suzana Grubješić kiemelte: fontos a jó kapcsolatok ápolása a szomszédos országokkal. Magyarországot és Szerbiát sok szál köti össze, így a Szerbiában élő magyar és a Magyarországon élő szerb kisebbség – mondta. A miniszterelnök-helyettes jónak nevezte a két ország gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatait is.