2024. április 26., péntek

Tejlaboratórium mindenki érdekében

Az Újvidéki Egyetem keretein belül újonnan megnyílt tejlaboratóriumba látogatott pénteken délelőtt Bojan Pajtić tartományi kormányfő és dr. Dragoslav Petrović, a tartományi kormány alelnöke. A vendégeket dr. Milan Popović, a Mezőgazadsági Kar dékánja fogadta.

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán nemrégiben megnyílt az újonnan felszerelt tejlaboratórium, mely felszereltségét illetően Európa legkorszerűbb intézményeivel hasonlítható össze. Óránként 400 tejminta kivizsgálására lesz alkalmas, vagyis mintegy 60 000 mintára havonta. Ez az eddigi kapacitásoknak a háromszorosa. Már korábban is folytak minőségi ellenőrzések az Újvidéki Egyetem berkeiben, de a felújított laboratórium jelentősége abban lesz, hogy a többféle ellenőrzést – amelyet eddig az ország különböző pontjain szétosztva végeztek – most egy helyen megtehetik. A korábbi vizsgálati eredményekkel gond volt az is, hogy mivel nem egy helyen készültek, sokszor az eredmények nem egyeztek.

A laboratórium felszerelésébe 111 millió dinárt ruháztak be a tartományi kormány, a mezőgazdasági minisztérium és a Mezőgazdasági Kar eszköztársításaival, valamint a holland állam támogatásából. A tejlaboratórium kapacitása nem csupán a tartomány, hanem az egész ország ilyen jellegű szükségleteinek lefedésére lesz képes – jelentett ki Bojan Pajtić.

– Térségünkben gyakran olyan nézetek uralkodnak el, hogy az élelmezés és az egészségvédelem terén mellőzhetők a magas technikai és technológia standardok, azonban ha megfigyeljük, hogy Európa fejlett országaiban az átlagéletkor 79 év körül alakul, Szerbiában pedig átlagosan 74 évig élnek az emberek, akkor egyértelművé válik, hogy az élelmezés, a gyógykezelés és az életfilozófiánk területén van még mit javítani. Egyebek között ezt a célt is szolgálja a laboratórium – mondta el Pajtić.

A Mezőgazdasági Kar fennállásának 60. évfordulóját – melyet jövőre ünnepelnek – korszerű, a legújabb technológiai és technikai vívmányoknak megfelelő felszerelésekkel várja be. A nemrég üzembe helyezett tejlaboratóriummal mindenki jól jár, az intézmény, a tudományos dolgozók és maguk a tejtermelők is. A laboratórium elsődlegesen a tej minőségét ellenőrzi, de a menet közben szerzett vizsgálati eredmények útmutatóul szolgálnak a jószágtenyésztő számára a további takarmányozás terén, vagy a fajtamegválasztás területén. A tejmintából kiszűrhető, melyek azok a jószágegyedek, amelyek genetikailag megfelelnek, és érdemes további tenyésztésük, vagy éppenséggel nem. Az állam is profitálhat ennek a laboratóriumnak a munkájából, ugyanis pontos kimutatás készül majd, mely jószág teje és genetikai állománya kiváló, és megéri az állami támogatást – mondta el Milan Popović, a kar dékánja.

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara hatalmas intézménnyé nőtte ki magát, ami a tudományos kutatások téren elért eredményeket illeti. Ennek a folyamatnak a mélyítése érdekében a tartományi kormány a karon folyó tudományos kutatások finanszírozásában is részt vállal, jelen pillanatban 15 projektumhoz teremtette meg az anyagi hátteret – mondta Dragoslav Petrović.