2024. április 27., szombat

Erőszak nélkül elfogadtatni a megállapodást

A szerb kormány és a koszovói szerbek képviselői közelebb kerültek az egységes állásponthoz

Az öt koszovói szerb körzetvezető és Ivica Dačić miniszterelnök, valamint Aleksandar Vučić kormányfő-helyettes keddi találkozóján a feleknek sikerült egymáshoz közelíteniük a brüsszeli megállapodással kapcsolatos álláspontokat.

A lényeg azonban Vučić koszovói látogatása után derül ki, nyilatkozta a kétórás egyeztetést követően Jovica Budurić, a prizreni körzet vezetője, majd hozzátette, hogy a brüsszeli megállapodás alkalmazásával kapcsolatban még nem sikerült minden egyes részletről megállapodniuk, az álláspontok azonban mindenféleképpen közelebb kerültek egymáshoz. Konstruktív és hasznos volt a beszélgetés – értékelte Budurić.

– A konkrét kérdésekről a terepen kell tárgyalni. Vučić megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a koszovói szerbek minél kedvezőbb státuszhoz jussanak még az idei választások előtt. Vučić elmondta, teljesen mindegy, hogy az Ibartól északra vagy délre fekvő szerb községekről van-e szó, ezeket ugyanazok a lehetőségek illetik meg. Ígéretet kaptunk, hogy a négy szerbek lakta észak-koszovói község mellett a községek közösségéhez más szerbek lakta községek is csatlakozhatnak majd. A Koszovóról elüldözött szerbek visszatérésével kapcsolatban is készül egy átfogó terv. Vučić koszovói látogatásakor szinte minden szerb községbe elmegyünk, és a terepen egyeztetünk a brüsszeli megállapodás alkalmazásának részleteiről. Hiszem, hogy a látogatások alkalmával jelentős eredmények tanúi lehetünk majd – magyarázta Budurić.

A prizreni körzetvezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tárgyalásokból kizárják azokat a szerbeket, akik az Ahtisaari-terv alapján állnak bizonyos községek élén. Ezek az emberek minden Brüsszelben megfogalmazott negatív dolgot támogatnak – véli Budurić.

Dačić szerint káros lenne, ha a szerb államvezetőség a koszovói szerbek belegyezése nélkül kísérelné meg végrehajtani a brüsszeli megállapodást. A találkozó után nyilatkozva a miniszterelnök újfent elmondta, hogy a szerb kormány nem kívánja erőszakkal alkalmazni a megállapodást. A szerb kormány a brüsszeli megállapodáshoz kapcsolódó minden egyes döntése mögött kiáll, emelte ki Dačić, hozzátéve: Szerbia és a koszovói szerbek érdeke, hogy a megállapodást alkalmazzák. A körzetvezetőkkel folytatott beszélgetés korrekt volt – értékelte Dačić.

Zvonko Mihajlović, Štrpce polgármestere a Beta hírügynökségnek nyilatkozva azt kifogásolta, hogy az Ibartól délre fekvő községek képviselőit ezúttal sem hívták meg a belgrádi tárgyalásra. Ehhez képest Vučić korábban a Večernje Novosti belgrádi napilapnak azt mondta, hogy a találkozóra az északi és a déli régió szerb képviselőit is meghívták. Az államhatalom célja bebizonyítani, hogy nem kíván erőszakkal élni, még ha ezt meg is tehetné, hangsúlyozta Vučić, aki megerősítette, hogy május 12-én utazik Koszovóba, ahol az észak-koszovói szerbek politikai képviselőivel, polgármestereivel és a Kosovska Mitrovica-i körzetvezetővel, valamint a polgárokkal is találkozni fog.

Budurić körzetvezető értesülései szerint a rá következő héten Vučić a dél-koszovói szerbek képviselőihez látogat el.

Oliver Ivanović, a volt Koszovó-ügyi minisztérium exállamtitkára a Pink TV reggeli műsorában vendégeskedve felszólította a koszovói szerbeket, hogy ne fecséreljék energiájukat olyan dolgok megváltoztatására, amelyek megmásíthatatlanok. Ésszerű követeléseket kell megfogalmazni, magyarázta Ivanović, aki szerint az a legfontosabb, hogy a koszovói szerbek biztosítékot kapjanak: a legfontosabb hatáskörök és területek tekintetében Szerbia rendszerében maradnak.

– A szerb kormány kijelenthetné, hogy Koszovóban megalakul a szerb községek közössége, amelynek Szerbia erőt ad. Ez az egyetlen lehetőség. A szerb kormánytól az egészségügyhöz és az oktatáshoz hasonlóan fontos területek tekintetében kell biztosítékokat követelni. A szerbek megosztottsága pont azoknak felelne meg, akik nem szeretnek bennünket. Veszélyes lenne folytatni a vitát a szerb kormánnyal. A Koszovó északi és déli részén élő szerbek között nincsenek jelentősebb különbségek, így Szerbia sem folytathat kétféle Koszovó-ügyi politikát. Szerbiának jó pozíciót kell kiharcolnia a nemzetközi színtéren és gazdaságilag erős országgá kell válnia – fejtegette Ivanović.

Ugyanebben a műsorban Dragomir Anđelković politikai elemző is nyomatékosította, hogy Szerbiának elsősorban gazdaságilag kell megerősödnie. A Belgrád és a koszovói szerbek közötti feszültségeket el kell simítani, hangsúlyozta Anđelković, aki szerint az átlagos szerb nemzetiségű koszovói attól fél, hogy a brüsszeli megállapodással Szerbia teljesen kivonul Koszovóból. A megállapodás alkalmazása miatt minél előbb módosítani kell az alkotmány végrehajtásáról szóló törvényt – mondta Anđelković.