2024. április 27., szombat

Hosszabbítsd meg az életet!

Kevés a szervdonor, ugyanakkor több százan várnak életmentő szervátültető műtétekre

Komolyak az arra irányuló erőfeszítések, hogy ettől az évtől Szerbia is csatlakozhasson az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezethez, mondta el Branko Buljovčić, a szabadkai Mladost Civil Szervezet elnöke. Mint mondta, azzal, hogy ettől az évtől a választott orvosoknál is nyilatkozatot lehet tenni a szervdonorrá válásról, illetve kiváltani a donorkártyát, átláthatóbbá válik majd a rendszer és könnyebben lehet adatokhoz is jutni. A civil szervezet a napokban egy új honlapot szeretne életre kelteni, Produži život (Hosszabbítsd meg az életet) címmel, ahol bárki tájékozódhat a szervdonorrá válás feltételeiről és lehetőségeiről.

– A szervdonorrá válásról szóló nyilatkozatot a polgárok a választott orvosuknál is megtehetik. Ezzel egy donorkártya tulajdonosai lesznek, amely egy írásos jóváhagyás, miszerint az elhalálozás után az illető felajánlja a szerveit. Szervdonorrá akkor válik valaki, ha valamely egészségügyi intézményben a páciensnél agyhalál áll be. Agyhalál esetén nagyon szigorú törvényes előírások vannak, ugyanakkor az ezzel foglalkozó bizottság is szigorúan jár el ezekben az esetekben, a szervek állapotáról pedig egy erre szakosodott csoport alkot véleményt – emelte ki dr. Mihaela Budimski, a szabadkai Egészségházak sajtófelelőse. Rámutatott, egyre többen szenvednek olyan súlyos betegségben, amely esetben csupán a szervátültetés segíthet a gyógyulásban. – Szerbiában mintegy 700 személy vár veseátültetésre, megközelítőleg 100-an májátültetésre, illetve megközelítőleg 100-an szívátültetésre. Mégis ki kell emelnem, hogy azok közül, akik donorkártyával rendelkeznek, nem lesz mindenki szervdonor. A statisztikai adatok szerint 20-szor nagyobb az esélye annak, hogy szervbeültetésre kerül sor valakinél, minthogy szervdonorrá váljon – mutatott rá.
Dr. Mihaela Budimski elmondta, mindenki szervdonor lehet, aki nem szenved cukorbetegségben, vagy daganatos megbetegedéstől, illetve nem fertőzött HIV-vel, valamint Hepatitis B-vel és C-vel.
Branko Buljovčić elmondta, azok, akiknél a gyógyulást a szervátültetés jelenti, nagyon nehéz helyzetben vannak. A mai napig átláthatatlan ugyanis a szervdonorok rendszere. Sajnos a mai napig nem lehet tudni azt sem, hogy hány szervdonor van Szerbiában, ugyanakkor ez a fogalom a mai napig ismeretlen a polgárok számára. Ezért érezték nagy szükségét annak, hogy minden lehetséges fórumon tájékoztatást adjanak erről. Hamarosan egy új profilt nyitnak a Facebook közösségi portálon, Produži život címmel, majd pedig egy teljesen önálló honlap működtetését is tervezik.
– Természetesen már elkészült ennek a profilnak és honlapnak is a tartalma, ám felsőbb szinten is kikérjük a szakemberek véleményét mielőtt azt elindítjuk. A honlap érdekessége, hogy a tájékoztató jellegű információk mellett, többek között az egészségházaktól kapott információkat tölthetünk fel – emelte ki Branko Budimčević. Rámutatott, szervezetük támogatja azt a kezdeményezést, hogy Szerbia minden polgára szervdonorrá válhasson.
– Ez olyan kezdeményezés, amire már a környező országokban van példa. Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában, Spanyolországban is így van. Ha minden polgár szervdonorrá válik, pénzt takarít meg az állam, de ami fontosabb ennél, felgyorsulnak a folyamatok, és az, aki szervátültetésre vár, hamarabb juthat az életmentő műtéthez – mondta a szabadkai civil szervezet elnöke.
Elmondta, szervezetük aktív szerepet vállalt a polgárok tájékoztatásában. Munkájuknak köszönhetően, illetve rajtuk keresztül 500 polgár váltott ki szervdonorkártyát.
– Sokkal többen rendelkeznek Szabadkán ilyen kártyával, ám hogy hányan, arról nincsenek adataink – mutatott rá. Kiemelte, a szabadkaiak érzik és megértik ennek a nyilatkozatnak a jelentőségét, hiszen vannak, akik már hosszú évek óta rendelkeznek donorkártyával és egyre többen csatlakoznak hozzájuk, ám vannak községek, ahol nagyon kis hangsúlyt fektetnek a szervdonorrá válás népszerűsítésére, éppen ezért a terveik között szerepel a környező községekben is a tájékoztatás megszervezése.