2024. április 23., kedd
NYUGAT-BÁCSKA

Egyre kevesebb a gyerek

Őszre Zombor városában 711 általános iskolás kezdi meg az első osztályt, négy iskolában még tíz kezdő kisdiák sincs, Doroszlón mindössze egyetlen gyermeket írattak magyar tagozatra.

A legutóbbi népszámlás adatai megdöbbentették a zombori polgárokat, mert kiderült belőlük, hogy tíz év alatt tízezernél több fővel csökkent a lakosság lélekszáma, és ez a közel tízszázalékos hiányráta a magyar közösségen is tapasztalható, immár háromezren sincsenek magyarok a városban. Az őszre első elemibe induló diákok nyilvántartásba vétele során az is megmutatkozott, hogy valamiféle népesedési kitörésre továbbra sem számíthat a régió, hiszen magyar tannyelvű tagozatra csupán 35-en jelentkeztek.

Magára a városra kivetítve a 404 leendő elsősből mindössze öten járnak majd magyar tagozatra. Bármennyire kicsi is a létszám, óriási eredmény ez a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjának, és az azt népszerűsítő aktivistáknak, hiszen alig néhány hónappal ezelőtt mindössze két leendő zombori magyar elsősről lehetett tudni.

A város vonzáskörébe tartozó falvakban összesen 277 elsős lesz, köztük 30 magyar.

A diáklétszám drasztikus csökkenésére utal, hogy amíg tavaly mindössze kettő, az idén négy általános iskolában jegyeznek tíznél kevesebb elsőst. Küllődön, Béregen és a zombori Október 21. iskolában 8-8 lurkóra számítanak, míg Doroszlón hatan kezdik meg tanulmányaikat, köztük egyetlen magyar csemete. Zomborban tehát öt magyar elsős lesz őszre, Doroszlón egy, Telecskán 12, Bezdánban 12, Nemesmiliticsen 5.