2024. április 27., szombat

Csődforgatókönyv készült a szerbiai gázszolgáltató tönkretételére?

Dušan Bajatović: A Srbijagast az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank gyámsága alá akarják helyezni

Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója szerint a Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter által kedden ismertetett átszervezési terv nyíltan ki nem mondott célja a gázszolgáltató közvállalat csődbe juttatása. Mihajlović a Srbijagas szerkezetátalakítási tervét ismertetve elmondta, hogy a közvállalatról leválasztanák a gázellátás feladatkörének végzését. Ezáltal a tervek szerint 30-32 százalékkal csökkenthetnék a veszteséges cég kiadásait, az 1,1 milliárd eurós adósságot, amelyet felhalmozott az utóbbi időben. Az energiaügyi miniszter szerint ezért csak részben felelős a piacinál alacsonyabb gázár és a a fogyasztók behajtatlan tartozása, ezenkívül a rossz üzletvitel is hatalmas veszteséget okozott a szerbiai gázszolgáltatónak.

Bajatović kedden bejelentette, hogy csütörtökön reagál Mihajlović szavaira. A Belgrádban megtartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató leszögezte: a gázellátás feladatkörének átruházása a Srbijagasról a Trangasra tönkretenné a közvállalatot, hiszen lyen módon épp a profittermelő részétől fosztanák meg a céget. „Nyíltan ki kell mondani, hogy ennek a tervnek a végső célja a Srbijagas csődbe juttatása” – jelentette ki Dušan Bajatović, aki vélhetően jól ismeri az efféle bejáródott szerbiai csődforgatókönyveket, hiszen az általa vezetett közvállalat már több kilátástalan helyzetbe juttatott szerbiai céget vett át, többek között egy csirkevágóhidat is.

Legalább már egy hónapja zajlik a kulisszák mögött az energiaügyi miniszter és a gázszolgáltató közvállalat befolyásos vezetője közötti párharc, erre a sajtóba kiszivárgott hírekből következtethetünk. Így például Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Déli Áramlat szerbiai munkálatainak késése miatt március végén elégedetlenkedve arról nyilatkozott, hogy valakik a szerb kormányban akadályozzák a Szerbia és Oroszország közötti gázszerződés megkötését és a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának megépítését. Dušan Bajatović tegnapi nyilatkozatából ez a sokat sejtető félmondat egy összeesküvés-elméletre emlékeztető történetté kezd kerekedni.

A Srbijagas vezérigazgatója úgy véli, a szerbiai gázszolgáltatót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) gyámsága alá akarják helyezni. Eszerinte egy sereg lehetséges probléma előtt nyithat kaput, amelyek lehetnek jogi, de politikai jellegűek is.

– Az EBRD politikai feltételekkel kínál fel hitelt. Nem hiszem, hogy a Gazprom jóhiszeműen tekint majd arra, amit az EBRD követel tőlünk a pénz fejében – jelentette ki a Srbijagas vezérigazgatója, aki szerint mindezek miatt veszélybe kerülhet a Déli Áramlat projektum.

Bajatović szerint orosz bankoknak kell finanszírozniuk a Déli Áramlat megépítését, és ezt az eredeti elképzelést nem volna szabad megkérdőjelezni.

Az általa vezetett közvállalat szerkezetátalakításának témájához visszatérve Bajatović elmondta, hogy túlságosan rövid az idő, amit erre előirányoztak.

– Két hónap alatt lehetetlenség pénzügyileg konszolidálni a céget – jegyezte meg, majd hozzátette: – Ám, ha ennek ellenére is erőltetik a decemberi határidőt, az káoszt fog előidézni a gázellátásban.

Bajatović elismerte, hogy a közvállalat adóssága elérte az 1 milliárd 56 millió eurót. Szerinte ebből az összegből az államnak legalább félmilliárd eurót át kellene vállalnia közadósságként.