2024. április 26., péntek

Támogatás, amely további fejlesztésre fordítható

Öntözőberendezések beszerzésének társtámogatásáról írt alá szerződéseket a mezőgazdasági titkárság

Új öntözőberendezések beszerzésének anyagi támogatásáról írt alá tegnap szerződéseket Újvidéken Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár és a pályázaton nyert 26 vajdasági termelő.

– Tulajdonképpen ez csupán a kezdete annak a projektumnak, amelyet a tartományi mezőgazdasági titkárság hirdetett meg a jövőbeli aszálykárok enyhítésére, azaz az öntözőberendezések minél szélesebb körű használata érdekében a növénytermesztésben és a gyümölcsészetben egyaránt. Erre a célra a tartományi költségvetésből mintegy 175 millió dinárt irányoztak elő. Tegnap a mezőgazdasági vállalatok és magántermelők jutottak tartományi támogatáshoz a berendezések árának 50 százalékos visszatérítésével, és ebben a körben a 26 sikeres pályaműre mintegy 11 millió dinárt folyósít a tartomány – mondta Ješić.

Nagy György József hajdújárási termelő egyike azon 26 termelőnek, aki sikerrel járt a mezőgazdasági titkárság pályázatán.

– Azt tapasztaljuk, hogy a piaci érvényesülésben – különösképp a gyümölcsészetben, amellyel foglalkozunk – évről évre szigorúbbak a követelmények, egyre több minőségi feltételnek kell eleget tennünk. Ezen elvárások megvalósítása azonban korszerűsítés és újabb technológiák alkalmazása nélkül szinte elképzelhetetlen – mondja Nagy György József. – A megvásárolt berendezés árának 50 százalékát (adó nélkül) téríti meg a tartomány. Ez hatalmas segítség számunkra, mert ez a pénz a további fejlesztésre fordítható.

Nem volt túl bonyolult a pályázati dokumentáció beszerzése. Ha a gazda bejegyzett termelő, rendszeresen eleget tesz az állam iránti kötelezettségeinek, vagyis ha fizeti a nyugdíjbiztosítást és az egészségügyi biztosítást, különösebb akadályokba nem ütközhet. Szükséges volt a tulajdonlap felmutatása, a megvásárolt berendezés vételi számlája, egy űrlap kitöltése, továbbá nyilatkozat arról, hogy a szóban forgó területre más támogatást nem igényelt, és hogy eddig nem létezett a területen öntözőberendezés – mondja Nagy.

A pályázati lehetőség még nem zárult le, a mezőgazdasági titkárság hamarosan újabb támogatásokra köt szerződéseket a fejlesztésben érdekelt gazdákkal.