2024. április 27., szombat

Felvették a haladókat az Európai Néppártba

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Strasbourgban megtartott tavaszi ülésszakán a Szerb Haladó Párt felvételt nyert az Európai Néppártba (EPP ). Az SZHP eddigi eredményeit Luca Volonté, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának elnöke méltatta, reményét fejezte ki, hogy a párt hamarosan tagja lesz az Európai Néppártnak Brüsszelben is.

A Szerbiai Képviselőház közleménye szerint a Szerb Haladó Párt felvételéről szóló szavazást követően, amelyen egyébként részt vett Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke is, Aleksandar Đurovićnak, az SZHP képviselőjének és a strasbourgi delegáció vezetőjének a jókívánságok mellett sikeres munkát kívántak Európa Tanács szóban forgó politikai csoportosulásán belül.

Az Európai Néppárt Európa jobbközép pártjait tömöríti, és Európa legbefolyásosabb politikai csoportosulása. Az EPP a legnagyobb európai párt, az EU minden szervezetében képviselteti magát, és ugyanígy a legnagyobb párt az Európa Tanácsban is. 264 képviselővel az Európai Néppárt a legnagyobb párt az Európai Parlamentben. Teljes jogú tagjai az Európai Unió kereszténydemokrata és konzervatív pártjai, de Svájc, Norvégia, Horvátország és Szerbia is képviselteti magát a szerveződésen belül, ezenkívül egész Európából vannak megfigyelői státussal rendelkező pártok. Az EPP-t kereszténydemokrata pártok alapították 1976-ban, később konzervatív pártok és más jobbközép irányultságú pártok is csatlakoztak.