2024. április 27., szombat

Határtalan szeretettel

Budapesti vendégek a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában

A budapesti Dr. Mező Ferenc Általános Iskola második éve kapcsolódott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! elnevezésű programjába. E program jóvoltából egyre szorosabbra fűzi kapcsolati szálait a topolyai Nikola Tesla iskolával.

A Határtalanul! program célja az anyaországiak külhoni magyarságról szóló tudásának és tájékozottságának növelése, a határokon átívelő kapcsolatok elősegítése. A programmal az Alap többek között anyaországi általános iskolák külhoni magyar iskolákkal való együttműködésének kiépítését és elmélyítését is támogatja. A budapesti Dr. Mező Ferenc Általános Iskola hetvenfős küldöttsége részéről a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában, a vendéglátók oldaláról Zsiga Dávidházi Judit magyar nyelv és irodalom szakos tanár szervezésében zajlott az április 19-i látogatás.
– Immár második alkalommal érkeztek iskolánk képviselői a Vajsaságba, másodízben vagyunk a Nikola Tesla iskola vendégei is. 2012-ben több mint nyolcvanan látogattak el iskolánkból e topolyai tanintézménybe. Ezúttal is hetedikes diákokat kísért el a hét tanár. Határtalan szeretettel fogadtak bennünket a vendéglátóink, gesztusukat mi is viszonozni kívánjuk, május 16-ára és 17-ére tíz gyermeket és három kísérő tanárt várunk iskolánk fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségre – nyilatkozta lapunknak Csürke Gyöngyvér, angol–történelem szakos tanár, a pályázat szerzője.
A topolyai általános iskola felkeresése mellett a magyar fővárosból érkező diákokat és tanáraikat a kishegyesi általános iskolában is vendégül látták, ott sportmérkőzések zajlottak a hazaiak és a vendégek válogatottja között. A többnapos vajdasági körút során a vendéglátó iskolák környékének elsősorban magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyei is feltérképeződtek. Szabadka, Zenta, Palics, Újvidék és Kishegyes látványosságai mellett a vendégek Topolyán a Sarlós Boldogasszony templommal és a topolyai Tájházzal ismerkedtek. A topolyai általános iskolások és a budapesti diákok a vendéglátó iskola díszteremében művelődési műsorral és alkalmi tárgyi ajándékokkal is kedveskedtek egymásnak. A találkozó központi eseményén a Nikola Tesla igazgatója, Vlade Grbić és az iskola szerb-környezetnyelvszakos tanára, Kozma Éva köszöntötte az egybegyűlteket.