2024. április 27., szombat
MÉREG OBAMÁNAK

Őrizetben a gyanúsított

Paul Kevin Curtis „szervkereskedelmi összeesküvést" vélt leleplezni a ricin postázásával

„Szervkereskedelmi összeesküvést" leplezett le saját állítása szerint az a férfi, akit azért vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint feltehetően ricint tartalmazó leveleket küldött vezető amerikai politikusoknak, köztük az elnöknek – közölte csütörtökön a rendőrség. A 45 éves Paul Kevin Curtist kedden a Mississippi állambeli Corinthban vették őrizetbe a Szövetség Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei. A férfi azt állítja, hogy emberi szervekkel való feketekereskedelemre létrejött összeesküvést fedett fel, s egyes kormányzati csoportok emiatt tönkre akarják tenni a jó hírét.

Őrizetbe vételekor Curtis nem tanúsított ellenállást. Még nem ismeretes, hogy a férfit mivel szándékoznak megvádolni. Az FBI még várja a Barack Obamának és a Roger Wicker republikánus szenátornak elküldött levelek laborvizsgálatának végleges eredményét. Az első tesztek kimutatták ugyan a ricin jelenlétét, de szövetségi nyomozók szerint az ezzel a méreggel kapcsolatban elvégzett helyszíni vizsgálatok pozitív eredménye gyakran tévesnek bizonyul.

A gyanúsított corinthi házának környékét lezárták. A rendőrség szerint a helyszínen semmi sem utal veszélyes anyag jelenlétére. A hatóságok szerdán megvizsgáltak három gyanús, a washingtoni szenátus épületébe érkezett küldeményt. Ugyanakkor legalább három szenátor jelezte, hogy ilyen küldeményt kapott a választókörzetében működő irodájába. Valamennyi csomag tartalma ártalmatlannak bizonyult.

Az FBI szerint nincs kapcsolat a postai küldemények és a hétfői bostoni kettős robbantásos merénylet között.

„Jogtalanságot látni és azt nem nyilvánosságra hozni, annyit jelent, mint csendestársnak lenni. KC vagyok, és jóváhagyom ezt az üzenetet" – állt egyformán mindkét levélben, amelyet Curtis Obamának és Wickernek egyaránt a Tennessee állambeli Memphisből adott fel.

A férfi több internetes bejegyzésében is megpróbálta felhívni a figyelmet egy állítólagos szervkereskedelmi összeesküvésre, amelyről akkor szerzett tudomást, amikor 1998 és 2000 között egy kórházban dolgozott. Egy helyen azt írta, hogy egy hullaházban egy emberi szerveket tartalmazó hűtőszekrényre bukkant. Curtis azt állította, hogy ezt jelezte Wickernek, aki azonban erre nem volt hajlandó reagálni. Szerinte mind az FBI, mind a rendőrség az ő lejáratására törekszik.

Curtis, aki egyes sajtóértesülések szerint takarításból tartja fenn magát, a YouTube videomegosztóra feltöltött felvételek tanúsága szerint előszeretettel imitál híres popcsillagokat, köztük Elvis Presleyt és Buddy Hollyt. A szomszédjai és rokonai ártalmatlannak tartják.