2024. április 27., szombat

Merre tart a Severtrans?

A zombori szociális-gazdasági tanács ülésén derült rá fény, hogy voltaképpen milyen súlyos gondokkal szembesült a Severtrans utasforgalmi vállalat, miután 2009-ben Mile Jerković üzletemberrel fölbontották a privatizációs szerződést.

A szerződésbontást követően gyakran zárolták a vállalat számláját, gondot jelentett az üzemanyag és az alkatrészek beszerzése. Ráadásul az előző tulajdonos a vállalatra nézve hátrányos lízingszerződéssel szerzett be autóbuszokat, és lízingelt személygépkocsikkal taxiszolgálatot indított, ami eleve veszteségesnek bizonyult. Az új vezetőség ezeket a szerződéseket fölmondta, a buszokat visszaadta, helyettük tíz használt járművet vett, és még tíz beszerzését tervezi, amelyeket a falusi vonalakon kívánnak alkalmazni.

A privatizáció megszüntetésekor 398 alkalmazottja volt a Severtransnak. A taxiszolgálat megszüntetésével az ott foglalkoztatottak munkaviszonya megszűnt, egy szociális program keretében 36 dolgozó vált meg a vállalattól, és újabb 14 készül erre, úgyszintén szociális program keretében. Jelenleg 198 állandó és 35 meghatározott időre alkalmazott dolgozója van a restrukturálás alatt álló utasforgalmi vállalatnak.

ÖNFENNTARTÓ IS LEHETNE A VÁLLALAT


A tavalyi zárszámadás szerint a Severtrans 484 millió dinárral tartozik, és 97 milliót követel. Adóssága akár meg is haladhatja a félmilliárd dinárt, mert még rendezetlen az NLB Lizing és a Severtrans közötti tartozás, ami még 50 millió terhet róhat az utóbbira. A vállalat egyébként tavaly 750 millió dináros forgalmat bonyolított le, amelyből 350 000 dinárt nyereségként könyvelhetett el. Jelképes összeg ugyan, de arra mutat, hogy optimális körülmények között a cég önfenntartó lehet.

– A restrukturálás megmentette a Severtransot, de ennek a folyamatnak 2014 júniusában vége lesz, ezért kezdeményeztük, hogy a vállalatot egy előre meghozott terv nyomán átszervezzük, amiben számítunk a helyi önkormányzat támogatására – nyilatkozta Nenad Ćelić vezérigazgató, aki szerint az átszervezést követően különböző megállapodások révén le is lehetne faragni az adósságokból.
A szociális-gazdasági tanács ülésén a Severtrans három reprezentatív szakszervezetének képviselői nem osztották a vezérigazgató optimizmusát. Szerintük a cég soha nem volt rosszabb helyzetben, és a dolgozók félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket. Azt is fölhozták, hogy a vállalatban nem létezik kollektív szerződés, mert a vagyongondnok többszöri egyeztetés után sem hajlandó elfogadni azt, így a bérek kifizetése is veszélybe kerülhet. A szakszervezetisek szerint, ahhoz, hogy jól menjen a cég, nincs szükség egyébre, csak jó autóbuszokra. Meg a helyi önkormányzat segítségére az utasforgalmat övező szürkegazdaság fölszámolásában, ugyanis szerintük a városban működő 270 legális taxis mellett még négyszázan feketén fuvaroznak.

„ELŐRE ELKÉSZÍTETT ÁTSZERVEZÉSI TERV”

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén az Önálló Szakszervezetek Szövetségének indítványára megszavazták, hogy a Severtrans (a Graničar és az Aleksa Šantić mezőgazdasági vállalatokkal egyetemben) beléphessen az úgynevezett előre elkészített átszervezési terv jogi kategóriájába. Ez a törvényi intézmény lehetővé teszi az adósoknak, hogy a hitelezőkkel megbeszélés során újraértelmezzék tartozási viszonyukat, elkerüljék a foglalás útján történő behajtást, a csődöt, illetve a fölszámolást.

– Arra számítottunk, hogy a privatizációt követően új munkahelyek nyílnak, új technológiai eljárásokat vezetnek be, és ezek ellenkezőjét kaptuk. A restrukturálás alatt álló öt zombori vállalatban 1500 ember keresi a kenyerét. Ha el szeretnénk kerülni a még súlyosabb következményeket, gyorsan kell cselekednünk ezeknek a vállalatoknak az érdekében – mondta a vkt ülésén Zoran Purić, az ÖSZSZ zombori elnöke, majd a városi képviselőknek részletesen elmagyarázta a szakszervezet által javasolt jogi megoldás nyújtotta lehetőségeket.

KI AZ ILLETÉKES?

A privatizáció 2009-es megszakítását követően a Severtransot több ízben is eredménytelenül bocsátotta árverésre a Privatizációs Ügynökség. Jelenleg – a helyi önkormányzat közbenjárása révén – restrukturálás alatt áll, ami egyféle védett státust jelent, de csak még alig több mint egy évig. Az új jogi státus, amennyiben azt elfogadja a pénzügyi és gazdasági minisztérium, valamint a Privatizációs Ügynökség, talán lehetőséget teremt a cég talpra állására, de megtörténhet, hogy csupán az agóniáját hosszabbítja meg. A városi önkormányzat minden esetre kiáll az utasszállító vállalat mellett.

Éppen erre reagált a minap Dušan Jović, a nyugat-bácskai adminisztratív körzet vezetője, azzal, hogy a Severtrans nem a helyi önkormányzat ügye, fölöslegesen foglalkozik vele. Bejelentette, hogy a Privatizációs Ügynökség jelenleg négy potenciális vevővel is tárgyal a Severtrans eladásáról.

Az önkormányzat tehát szeretné megtartani, az állam szeretné eladni a zombori utasszállító vállalatot, amelynek bizonyára több haszna lenne az önkormányzati vezetők és a körzetvezető szorosabb együttműködéséből, ami révén egységes stratégia mellett keresnék a megoldást.