2024. április 27., szombat

A dél-bánáti művelődési élet megerősítéséért

Pancsován tartott kihelyezett ülést a VMMSZ elnöksége és az MNT kulturális bizottsága

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöksége és a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága kihelyezett ülést tartott szerdán Pancsován, amelynek legfőbb témái a dél-bánáti magyar közösség helyzete, jelentős rendezvényei és a művelődési életük megerősítését előirányozó rövid és hosszú távú stratégiai tervek voltak. Az ülésen jelen voltak Hertelendyfalva, Keveháza, Pancsova, Sándoregyháza, Székelykeve és Torontálvásárhely művelődési egyesületeinek vezetői, képviselői is.

A VMMSZ munkatársai kiemelt feladatnak tekintik a terepjárást és az élő kapcsolattartást, amely során nemcsak szorosabbá válhatnak az együttműködések, de újak is kialakulhatnak. A művelődési szövetség a Vajdasági magyar kulturális stratégiában megfogalmazott célkitűzések megvalósításával összhangban magára vállalta a Vajdaság területén működő magyar művelődési szervezetek megerősítését, segítését, képzését és részvételüket a programjaik megvalósításában. Továbbá, a vajdasági magyar művelődési egyesületek munkájának minél magasabb színvonalra való emelését.

– Összejövetelünk célja, hogy együtt tegyünk valamit a dél-bánáti magyar közösségért. Gyakran ért bennünket ugyanis kritika, hogy elhanyagoljuk a szórványt, különösen a dél-bánáti területet, és ebben van igazság. Most olyan szintre került a szerveződésünk, hogy gyakrabban jöhetünk, és sűrűbben juthatunk el a szórványba, ezáltal teljesíthetjük azt, amiért vagyunk, és amiért küzdünk – hangsúlyozta Dudás Károly, a VMMSZ elnöke.

Siflis Zoltán, az MNT kulturális bizottságának elnöke a következőt emelte ki: – A kulturális stratégia fontos alapokat fektetett le. Így az is érdekel bennünket ezen az ülésen, hogy ez milyen mértékben érzékelhető a hétköznapi életben, elérték-e a pályázatok a céljukat, és mely tartalmak nem kaptak elég figyelmet. Szeretnénk elérni, hogy minél kevesebb legyen a pénzből fakadó elégedetlenség, továbbá világossá tenni a támogatási rendszert és a pályázatok elbírálásának folyamatát. Hajnal Jenő, a VMMI vezetője egyebek között a következőket mondta: – Ez az utazás nemcsak gesztus részünkről, hanem tanulunk is abból, ami itt elhangzik, tudjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a dél-bánáti magyarok, ezért is fontos, hogy megfogalmazódjanak a problémák, amelyekre kötelességünk és felelősségünk megoldást találni.

Az összejövetelen a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői ismertették helyzetüket, különös hangsúlyt helyezve az oktatás és kulturális élet téren tapasztalható problémákra.