2024. április 26., péntek
MONTAŽA

Ötödszörre féláron?

A nagybecskereki Naftagas-Montaža Rt. ötödszöri eladási kísérletét április 12-ére jelentették be, amikor 233,6 millió dináros kezdőáron kínálják a vállalat ingó és ingatlan vagyonát. Legnagyobb érték a helybeli autóbusz-állomás közelében levő (Belgrád u. 11. alatti) ügyviteli épületük. Eddig még egyetlen érdeklődő sem jelentkezett (senki sem fizette be a versenypályázaton való részvételre feljogosító 46,7 millió dináros letétet).

A vállalat eladási kísérlete 2010 óta tart, ugyanis akkor hozta meg a nagybecskereki Gazdasági Bíróság az erről szóló döntést, mivel a hitelezők közül senki mutatott érdeklődést a csődbe jutott vállalat átszervezésére. Most megtörténhet, hogy Jelica Vukolić csődeljárási igazgató – élve törvény adta felhatalmazásával – 50 százalékkal csökkenti a meghirdetett kezdőárat. Az esetleges további árengedményről csak a hitelezők bizottsága hozhat döntést. A csődeljárási igazgató április 12-én bontja fel a beérkezett árajánlatokat tartalmazó borítékokat, amelyeket az említett napon, legkésőbb negyed órával a versenypályázat kezdete előtt kell eljuttatni az adott címre. A részvételre feljogosító letét befizetésének határideje pedig április 9-e.

A Naftagas-Montaža Jugoszlávia legnagyobb csővezeték-építő vállalata volt. Munkásai nyolcezer kilométernyi nagyprofilú gáz- és kőolaj-vezetéket építettek ki, hírnevük volt külföldön is. Két évtizeddel ezelőtt azonban vita támadt a dolgozók és a vezetés között, a fizetések, napidíjak és egyéb juttatások kapcsán. Idővel egyre rosszabbak lettek a gazdálkodási mutatók, majd a sztrájkok, igazgatóváltások után lejtőre kerültek. Eladósodásuk miatt egyre sűrűbben járt náluk a bírósági végrehajtó, ennek következtében lefoglalták és elárverezték gépezetük nagyobb részét, az udvarukban nem maradt egyetlen komolyabb munkagép sem.

S amíg tartott a vagyonuk széthúzása, addig ők nem tudták megfizettetni kinnlevőségüket: a negyedik belgrádi községi bíróság (2001-ben meghozott) jogerős ítéletének értelmében a vállalatnak kétmillió euró jár(na) egyik adósuk, a belgrádi Smederevka két létesítményének eladásából. (Állítólag) a bírósági végrehajtók nem bírták behajtani a kinnlevőséget, miközben a Montaža minden lehető címen tiltakozott, az Igazságügyi Minisztériumtól kezdve Szerbia Legfelsőbb Bíróságáig.

A belviszály, később pedig már a beruházások hiánya miatt egyre rosszabb helyzetbe kerültek. Halmozták a veszteséget, a kétszáz dolgozó pedig évekig nem járt be a munkahelyére. Számlájuk 2005 óta zárolva van, miután a dolgozók többsége – az elmaradott bérek miatt – beperelte a gyárat. Az utóbbi években többször is felröppent a hír, hogy valamelyik beruházó megveszi őket, de ebből nem lett semmi.