2024. április 26., péntek

„Dolgozni akarunk!”

Tiltakozás a NIS székhelye előtt – A szakszervezet szerint csapda a bruttó 560 eurós végkielégítés

Mintegy 200 munkás jelent meg a Naftagas Rt. Független Szakszervezetének (NFSZ) felhívására a kedd délelőttre meghirdetett tüntetésen, melyet rendőri védelem mellett a Szerbiai Kőolajipar (NIS) újvidéki székháza előtt tartottak meg. A tiltakozók „Dolgozni akarunk!” felirattal vonultak fel a nyolcvanas évek végén épült pazar üvegpalota előtt. A demonstrálók azt követelték, hogy küldöttségüket fogadja Kirill Kravcsenko, a NIS vezérigazgatója. A Naftagas Rt. Független Szakszervezete szerint a szerbiai olajvállalat a dolgozók elbocsátásakor nem tiszteli a munkatörvény előírásait és a szakszervezettel megkötött kollektív szerződés kitételeit.

A NIS vezetőségéből senki sem fogadta a tiltakozók képviselőit. Erre reagálva a tiltakozók azt ígérték, legközelebb tiltakozásukat a tartományi kormány épülete előtt tartják meg.

Sava Blagojević, az említett szakszervezet elnöke a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a cég dolgozói attól tartanak, hogy hamarosan el fogják bocsátani azt a mintegy 350 munkást, akiket külön szolgáltatást végző munkacsoportba, az úgynevezett Adminisztratív-Műszaki Támogatás munkacsoportba helyeztek át. A tervezett létszámleépítést a szakszervezet megkérdezése nélkül szeretnék végrehajtani – véli Blagojević.

A Naftagas Rt. Független Szakszervezete részletesen tájékoztat a NIS-en belül zajló eseményekről tegnapi keltezésű közleményében. Eszerint a nemrég megalapított Adminisztratív-Műszaki Támogatás elnevezésű munkacsoportba világos kritériumok és mindenféle objektív ok nélkül irányították át a dolgozókat. A szakszervezet attól tart, hogy ez csupán a leépítés előkészítése, és ez beigazolódott akkor, amikor ez év március 21-én a cégben határozat született a munkaerő-fölöslegnek számító dolgozók számának meghatározásáról. Már elkészült a lista, amelyen 321 név szerepel – olvasható a közleményben.

Az NFSZ szerint egyre erőteljesebb a nyomás a meghatározott időre szerződött munkásokon, hogy leasing állásra váltsák fel munkaviszonyukat, vagy önkéntesen távozzanak a vállalatból. Állításuk szerint a Naftagas Rt. Független Szakszervezet is nyomásnak van kitéve. A NIS vezetősége azt követeli, hogy Újvidékről helyezzék át székhelyüket Nagybecskerekre, annak ellenére, hogy a vállalat többi szakszervezetének székhelye a székvárosban van. Sava Blagojević szerint ez a követelés a tegnapi előre bejelentett tüntetés miatti bosszúnak a része. „A NIS vezetősége előírta, hogy szüntessék be a szakszervezeti tagdíjak fizetését, s ezt azért tették, hogy a későbbiek során kijelenthessék, ennek a szakszervezetnek nincsenek is tagjai” – jegyezte meg Blagojević, majd közölte, hogy szakszervezeti vezetőként ő maga is felmondás előtti figyelmeztetést kapott.

A NIS a Szerbiai Menedzserek Szövetségétől tavaly elnyerte a legjobb munkaadó címe. Februári hír, hogy a kőolajipari vállalat álláslehetőséget hirdetett 300 szakközépiskolát vagy egyetemet végzett, szakmai tapasztalat nélküli fiatal számára. A pályázat szerint a legjobb jelöltek kilenc hónap után határozatlan időre munkába állhatnak a NIS-nél. A cég arról várt ismertté, hogy a legnagyobb végkielégítéssel bocsátotta el a munkaerő-fölösleggé nyilvánított dolgozókat. Átlagosan 22 ezer euró végkielégítéssel hagyhatták ott a céget az elbocsátottak. Most szolgálati évenként bruttó 560 eurót kínálnak azoknak, akik önként hagyják ott a vállalatot.

Az NFSZ kiadott közleménye szerint az önkéntes felmondás nem része a kollektív szerződésnek. A szakszervezettel megkötött kollektív szerződés függelékében a munkaerő-fölöslegnek nyilvánított, elbocsátott foglalkoztatottnak nettó 500 euró járna munkaévenként, ami jóval magasabb összeg, ráadásul, aki ezen a módon veszíti el a munkahelyét, az automatikusan átkerül a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálathoz. Tehát rosszabbul jár a dolgozó, ha önként mond fel a munkahelyén – vélik a Naftagas Rt. Független Szakszervezetének aktivistái.