2024. április 26., péntek

Munkacsoport alakult a Császár-tóért

A nagybecskereki városi tanács pénteken munkacsoportot alakított azzal a feladattal, hogy előkészítse a dokumentumokat ahhoz, hogy az önkormányzat átvehesse az Óbéga–Császár-tó természetvédelmi rezervátum irányítását. A városi képviselő-testület a kezdeményezéssel tavaly decemberben a kormányhoz fordult, de az illetékes minisztérium azt kérte az önkormányzattól, hogy indokolja meg a kérelmet, és fogalmazza meg az elképzeléseiket arról, hogyan képzelik el a természetvédelmi rezervátum átszervezését és jövőbeli működtetését.

A nagybecskereki önkormányzat már többször jelezte, hogy átvenné a természetvédelmi rezervátum irányítását, amelyen jelenleg az Écska halastó gazdálkodik. Szóba került ez néhány évvel ezelőtt is, amikor – a környezetvédők tiltakozása ellenére – hajógyárat építettek alig hétszáz méterre a madárparadicsomtól. Az új felállású helyi hatalom most megint felvetette ennek lehetőségét. Ez részben várható is volt, mert a Szerb Haladó Párt ellenzékben is bírálta a Császár-tóval való gazdálkodást.

A Nagybecskerektől 17 km-re délre elterülő régi Béga-meder körüli természetvédelmi rezervátum jellegzetessége a vizek, a füves területek és az erdők mozaikszerű váltakozása. Az első természetvédelmi intézkedéseket 1955-ben hozták meg, a mai Óbéga–Császár-tó Speciális Rezervátum 1994-ben jött létre, 1996-ban a Császár-tavat a ramsari egyezmény keretében besorolták a világ legjelentősebb vizes élőhelyei közé. A vidék vadban gazdag, és vízimadarak pihenője és élőhelye. A madárparadicsomban 295 madárfaj és 24 halfaj jelenlétét sikerült bizonyítani.

Becslések szerint évente több mint tízezer látogatója van. Az önkormányzatban azt hangoztatják, hogy a város irányítása alatt biztosítanák a természeti kincs jobb megőrzését, turisztikai lehetőségeinek nagyobb mértékű hasznosítását, ami hozzájárulna a Béga menti város vendéglátóiparának az előbbre lépéséhez is.