2024. május 10., péntek

Szabadka Nemzeti Park

Sok szeretettel üdvözlöm a kedves látogatókat. Én voltam az Önök kalauza nemrégiben is, amikor a Befejezetlen Objektumok Városát tekinthették meg, amelyet Szabadka akkori bölcs és víziókkal alaposan megáldott vezetősége álmodott meg. Sőt, el is kezdték annak megvalósítását. A projektum valóra váltása szépen haladt előre, a város számos kiszemelt objektumát sikerült ledönteni és jó néhány újba kezdtek bele, amelyek azóta is úgy állnak, félkészen. A munka azonban egy ponton leállt, ráadásul Dulićevo városrészben hatalmas baklövést követtek el, ugyanis az épülő medencét diverzáns erők nyomására befejezték. Ez a Népszínház épületén dolgozó munkások fejében akkora zűrzavart okozott (úgynevezett Kőműves Kelemen-kórt), hogy egyik nap ráépítettek az épületre egy emeletet, másnap meg elbontották azt. Állítólag feleségek is eltűntek, titokzatos módon…

Ezek után a névadót, természetesen mindenféle koholt vádak alapján, elvitték, és egy belgrádi tömlöcbe zárták. Emiatt a Befejezetlen Objektumok Városa nevű projektumot sajnos, le kellett állítani, de szerencsére új és bölcs vezető került városunk élére, aki munkatársaival, egy sokkal innovatívabb, előretekintőbb projektumot dolgozott ki, amelynek a neve: Szabadka Nemzeti Park.

E briliáns elképzelést a polgármester egyik koalíciós partnerével, a Macskás Alkotmányvédő Párttal közösen dolgozta ki. A lényege pedig, hogy a Természetvédelmi Világalapnál, vagyis a WWF-nél pályázatot nyújtottak be, hogy a város egész területét, a környékbeli falvakkal és azok őshonos, bennszülött, különféle furcsa nyelveket beszélő és szokásokat követő lakosságával együtt minősítsék védett nemzeti parkká.

Mint a beadvány megállapítja, „Szabadka Nemzeti Park területén számos őshonos és védett faj él, elsősorban a bomlasztók, az oszlopdöntögetők, a vasbetongerincűek és a páncélszekrénybőrűek családjából. Egyes őshonos fajok kihalását az olyan korszerű betegségek veszélyeztetik, mint a jogállam és a többpártrendszer, de számos egzotikus újabb faj is létezik, amelyek más fajokhoz tartozó egyedek keveredésével jöttek létre. Ezeknek az új fajoknak a megmaradását egy különleges, kizárólag Szabadkán létező kór, a szecesszionizmus veszélyezteti. Az ilyen stílusú építészet jegyeinek láttán dühroham, idegrángás, vandalizmus és krónikus szilvapálinka-fogyasztás tünetei jelentkeznek náluk.”

Igen, kedves látogatóink, Önök az elsők, akik közvetlen közelről megismerkedhetnek a Szabadka Nemzeti Parkkal. A szecesszió dührohamot okozó elemeit sikeresen kiiktatták a bölcs vezetők, az ilyen jellegű objektumok elbontásával, mint ahogy a jogállam és a többpártrendszer szabályait is sikerült minimálisra csökkenteni – a legutóbbi mérés szerint az egész régióban itt a legkisebb a Demokrácia-sugárzás – így hát fajaink e hermetikusan zárt nemzeti parkban biztonságosan védve lehetnek az ilyen káros külső hatásoktól és egészségben, békességben, bőségben élhetnek és sokasodhatnak. De a vezérek gondoltak azon őshonos, intellektualitás nevű betegségben szenvedő egyedekre is, akiknek az életét pedig a kultúra, a színházi előadások hiánya veszélyezteti, még ha mára igen kevesen is maradtak. A részükre a város jó nevű hetilapja, a Bunyevác Times, színházi szaklappá alakult át. A lap „oszlopos” tagjai olyan személyek, akik mindent tudnak a művészetekről. Az időről időre közölt fotósorozatok, amelyek a régi Népszínház épületét, az egykoron létezett Városi Könyvtárat és Zsinagógát ábrázolják, jótékonyan hatnak az intellektualitástól elkorcsosult egyedekre. Igazából nagyobb városokban ezt a hasznavehetetlen, állandóan szellemi táplálékot és igényességet követelő populációt már régen hagyták kihalni, de hát Szabadka Nemzeti Park mégis csak a multikulturalitás fellegvára, amelynek tornya az Európai Unióból is látszik…

És most elárulok a kedves látogatóknak egy titkot. Az egész fantasztikus projektum a Macskás Alkotmányvédő Párt helyi vezérének az ötlete alapján készült. Kisebb meglepetést is keltett, hogy ő a hatalom elosztása során kizárólag a helyi állatkert igazgatói székét követelte, de ez is csak az ő zsenialitását bizonyítja. Mert abban a pillanatban, amint a WWF jóváhagyja Szabadka számára a „nemzeti park” címet, az egész város, immár hivatalosan is Európa legnagyobb állatkertje lesz, amelynek élén pedig, természetesen az állatkert igazgatója áll majd, a polgármester feladata pedig az állatok etetése lesz.

Onnantól virrad fel majd csak úgy istenigazából Szabadkának! Az egész város köré rácsot húznak fel, amelybe az állatkert-igazgató korábbi munkahelyén, a villanytelepen kialakult jó kapcsolatainak köszönhetően legalább 220, de hétvégén ennél is több voltot vezetnek. Persze, nem azért, hogy az itt élők elmeneküljenek, hanem, hogy kintről ne jöjjenek be idegenek, akik megbontanák e békés vegetációt.

Emellett hatalmas kivetítőket helyeznek el városszerte, amelyekből a lázadást megelőzendő, valamint a tömegek lenyugtatása céljából a Macskás Alkotmányvédő Párt belgrádi vezére az alkotmányból olvassa fel a legunalmasabb részeket, de lesznek gladiátorviadalok is.

Igen, kedves látogatók, ez a jövő. És még egy jó hírem van: a rácsokat már fel is emeltük, úgyhogy Önök, kedves turisták, Szabadka Nemzeti Park új lakói.