2024. április 27., szombat

A VMSZ-t is meglepték a pártkérdőívek

Pál Károly: Ki fogjuk deríteni, hogyan került sor a szenttamási adatlapok kiosztására

Délvidéki Kubatov-listát készít a Vajdasági Magyar Szövetség – tette közzé blogján László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke, utalva arra a magyarországi botrányra, melynek során három éve egy Kubatov Gábor-féle hangfelvétel, illetve a későbbiekben nyilvánosságra került videoanyag bizonyította, hogy a mai kormánypárt választói adatbázist készített a pécsi időközi polgármester-választást megelőzően, a Fideszre szavazó, illetve az ellenségesként megjelölt, Magyar Szocialista Pártra voksoló polgárok nevének és adatainak nyilvántartásával. László Bálint a párhuzamot az MRM honlapján közöltek szerint egy nem régi, szabadságharcra emlékező szenttamási ünnepség történései alapján vonta meg, melyen a részvevők a Bethlen Gábor Alap Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatásának pályázati felhívása és űrlapja mellett kézhez kaptak egy másik, rossz helyesírással elkészített kérdőívet is, melyen a VMSZ által feltett kérdésekre kellett a pályázóknak válaszolniuk.

Mint ismeretes, a Bethlen Gábor Alap ösztöndíja egy egyszeri, egy évre szóló támogatás a határon túl magyarul tanuló középiskolások, általános iskolások és óvodások számára – az idei pályázati felhívás március elsején látott napvilágot. Az MRM-et arról értesítették, hogy a szóban forgó szenttamási eseményen a pályázati űrlap és a felhívás mellett egy VMSZ-kérdőívet is kiosztottak a szülőknek, melyen személyes adataik, elérhetőségük, lakcímük mellett családi állapotuknak megjelölésére, anyagi hátterük beírására, a VMSZ politikai tevékenységének minősítésére is felkérték őket, s végül a felől érdeklődtek: támogatni fogják-e a továbbiakban a párt munkáját.

Blogbejegyzésében László Bálint „az emberek rossz anyagi helyzetével, jóhiszeműségével és nyitottságával” való visszaélésnek nevezte az esetet, mely szerinte egy, már nyilván létező adatbázis bővítését, illetve frissítését szolgálja. László különösen az utolsó kérdést tartotta problematikusnak, mivel szerinte azoknak, akik nemmel válaszolnak, voltaképpen azt sugallják: magát a támogatást sem nyerhetik el a VMSZ-t nyíltan támogató Fidesz-kormánytól.

„NEM VÉGZÜNK ILYEN ADATGYŰJTÉST”

A történtek kapcsán Pál Károlyt, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnökét szólítottuk meg, akitől megtudtuk, hogy a párt vezetősége is a sajtóból értesült arról, ami Szenttamáson történt.

– A Vajdasági Magyar Szövetség nem szervezett ilyen jellegű közvélemény-kutatást vagy adatgyűjtést sehol sem. Az, ami Szenttamáson történt, egyedi eset, azonnal leállítottuk, amint tudomást szereztünk róla. Ilyen szándéka a pártnak nem volt – közölte.

Lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a VMSZ időről időre szervezni szokott közvélemény-kutatásokat, s ez a jövőben is így lesz majd, ezek a kutatások viszont ezt követően is a törvényekkel teljesen összhangban fognak végbemenni. A szenttamási eset, tette hozzá, egyáltalán nem volt része annak a munkának, amelyet a VMSZ végez. Pál helyt adott annak a megállapításnak, hogy valószínűleg a párt helyi szervezetének tagja vagy tagjai döntöttek a kérdőívek kiosztásáról.

Arra a kérdésre, hogy a párton belül indítanak-e majd kivizsgálást az eset kapcsán, az ügyvezető alelnök elmondta, mindenképp érdeklődni fognak az iránt, hogy hogyan került sor a vitatott kérdőívek kiosztására, s a megszerzett információk fényében levonják majd a megfelelő következtetéseket. Erre azért van szükség, mert a VMSZ-nek nem szokása ilyen módon adatokat gyűjteni – hangsúlyozta Pál Károly.

Véleménye szerint szó sem lehet arról, hogy valakitől megvonják a támogatást csak azért, mert nem a megfelelő választ karikázta be a szóban forgó kérdőíven, hiszen Vajdaság területén a CMH irodák végzik a pályázat körüli ügyintézést, s senkinek sincs jogában befolyásolni azt, hogy valaki elnyeri-e az ösztöndíjat, vagy sem. Mint mondta, a magyar állam szabályai teljesen világosak arra vonatkozólag, hogy ki a jogosult a támogatás elnyerésére, s az MRM ezzel ellentétes megjegyzéseit rosszakaró, ellenséges belemagyarázásnak minősítette.