2024. május 3., péntek

Vajdasági Fejlesztési Bank: Folyamatban a kihallgatás

A bank szerint nem voltak szabálytalanságok – Az ügyész nem tud a DP érintettségéről az ügyben

Nem történt károkozás a Vajdasági Fejlesztési Bank ügyvitelében – közölték a pénzintézetből, hozzátéve, hogy a felszámolás folyamatban van, a meghatalmazott kárbecslő pedig a kibocsátott hitelek és garanciák esetében pozitívan értékelte azok megfizettethetőségét.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Vajdasági Fejlesztési Bank három egykori tisztségviselőjét kísérték be szombaton reggel a rendőrök, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a banknak 20 millió euró értékű kárt okoztak. Ezt Milorad Veljović a rendőrség igazgatója erősítette meg.

A gyanú szerint ők hiteleket hagytak jóvá törvényellenes módon, megkerülve a bank érvényes eljárásait. A bekísért személyek Srđan Petrović és Biljana Jovanović a bank Végrehajtó Bizottságának egykori elnökei valamint Slobodan Bajin a gazdasági ügyekért felelős osztály volt igazgatója. Rajtuk kívül a bűnvádi feljelentés kiterjed majd Dušan Borovicára is, aki összesen 10 szállító és útkarbantartó vállalat tulajdonosa és aki már korábban előzetes letartóztatásba került.

A VFB közleménye szerint a Borovica csoportnak 2,9 milliárd dináros tartozása van hitelek és kiadott garanciák fejében. Ebből a bank kamatok címén 375 millió dinárt már megfizettetett, a csoport ellen pedig megindult a végrehajtási folyamat az adósság behajtása céljából, amelyek folyamata nyomon követhető az érintett gazdasági bíróság internetes oldalain. Mint hozzáteszik, a Borovica csoport teljes vagyona és számlái, csakúgy mint Dušan Borovica magánvagyona, zárolva vannak a VFB részéről. A közlemény szerint az adósság teljes rendezésére számítanak ilyen módon.

A biztosítékok között szerepel zálogjog a Borovica szállítóvállalat minden állóeszközén, a Rumatrans szállítóvállalat állóeszközein, emellett Rumán, Belgrádban és Mitrovicán lévő ügyviteli objektumokon, benzinkút, műhely, aszfaltbázis, igazgatósági épület, öt Scania típusú tehergépkocsi, nagyobb mezőgazdasági földterület Újvidék környékén és a tulajdonos magánvagyona.

„Az illetékes szervek feladata megállapítani a valós tényállást és egyes bekísért személyek esetleges mulasztásait, a bank a továbbiakban is mindent megtesz teljes kinnlevősége megfizettetése érdekében, úgy a jogi személyektől, mint másoktól” – áll a közleményben.

Mint írják, a bank az elmúlt hat hónapban több mint hatmilliárd dinárt fizettetett meg az adósokkal, ugyanakkor 500 végrehajtási eljárás van folyamatban. Ezek mindegyike esetében 70 százalék felett van a megfizettetés aránya, ami annak jele, hogy a bank be tudja hajtani követeléseit.

Ugyanakkor folyamatban van a három bekísért egykori tisztségviselő kihallgatása. Miljko Radisavljević szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész elmondta, hogy hármuk és Borovica ellen egyidejűleg tett bűnvádi feljelentést hivatali helyzettel való visszaélés gyanúja miatt.

Magyarázata szerint azzal terhelik őket, hogy 2009 júliusa és 2012 novembere között a bankokról szóló törvénnyel és a fejlesztési bank belső szabályzatával ellentétesen, hitelvizsgálati tanulmány, a szükséges dokumentáció beszerzése, hitelkockázati elemzés és megfelelő biztosítékok nélkül összesen 28 hitelt hagytak jóvá és 16 banki garanciát adtak ki a Borovica ellenőrzése alatt álló vállalatoknak, amelyek nem tettek eleget a hitelfolyósítás feltételeinek.

Az ügyész szerint a vállalatok számláinak zárolása, nem megfelelő biztosítékok hiányában a kinnlevőségeket nem lehet megfizettetni. A gyanú szerint Borovica vállalatai ilyen módon 2,5 milliárd dinár jogtalan haszonra tettek szert, ennyivel károsult a VFB.

Az ügyész arra számít, a szombati nap folyamán a kihallgatások befejeződnek, majd döntést hoznak a további intézkedésekről.

Újságírói kérdésre, vannak-e értesülései arról, hogy a Demokrata Párt is hitelt vett fel ebben a pénzintézetben, Radisavljević azt mondta, a rendőrségtől más hitelekről nem kapott az ügyészség adatokat, csak arról, amiről már beszámolt.