2024. május 8., szerda

Ki kell vágni hét gesztenyefát

Az első fa kivágására a kételkedőket és a médiát is meghívták

Nagy Zoltán, a zentai községi tanács kommunális ügyekért felelős tagja a tegnapi önkormányzati sajtótájékoztatón arra hívta fel a jelenlévő újságírók figyelmét, hogy miután a zentai önkormányzat kommunális és lakásügyi osztálya  a tavalyi év folyamán beszerzett egy Fakopp 3D akusztikus roncsolásmentes favizsgáló készüléket, a vele végzett mérések alkalmával kiderült, hogy a zentaiak által közkedvelt Tisza-parti gesztenyefák közül hétnek kritikus az állapota. A tanácsnok szerint e növények átlagosan 50 százalékos károsodást szenvedtek, ezért könnyen kidőlhetnek, mint ahogyan ez megtörtént az elmúlt hétvégén a piac területén kidőlt ostorfával, ami egyébként egészséges volt.
Az első, a Stevan Sremac utca és a Tiszavirág sétány útkereszteződésénél lévő fát egyébként hétfőn március 25-én 11 órakor veszik ki. A tanácsnok elmondta azt is, hogy arra kérik a kételkedőket és a médiumokat, hogy vegyenek részt ezen az eseményen, ahol saját szemükkel is meggyőződhetnek a kivágásra szoruló fák állapotáról, s az utána látottak alapján alkossanak véleményt, ne látatlanban bírálják az önkormányzat döntéseit. Minden kivágott fa helyébe ugyanilyen rózsaszínű virágú gesztenyefát ültetnek – ígérte a tanácstag.
A sajtótájékoztató folytatásában Homolya Ákos, a közigazgatás kommunális osztályának a szakértője részletesen is beszámolt a mérések eredményeiről és a fák állapotáról. A prezentációt megtekintve a jelenlévők megbizonyosodhattak arról, hogy a kérdéses fák tényleg kritikus állapotban vannak. A szakértő egyben elmondta azt is, hogy a Tisza-parton lévő gesztenyefáknak ez idáig csupán a felét vizsgálták meg, s a közeljövőben folytatni fogják a fák kivizsgálását. A szakértő azt is elmondta, hogy legtöbb esetben a fák szakszerűtlen metszése okozta a károsodásokat.