2024. április 27., szombat

Ružić: Nem volt szó kormányfőcseréről

A házelnök szerint Vučić lenne a megfelelő kormányfő

A kormány esetleges átalakítása kapcsán nem volt szó hivatalosan arról, hogy változások lennének a kormányfői tisztségben is – mondta Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt tisztségviselője.

– Mint az SZSZP tisztségviselője valóban nem kommentálhatok olyasmit, ami hivatalosan sehol sem került említésre, sem a párton belül, sem pedig a koalíciós partnerek vezetői közötti kommunikáció során – nyilatkozta Ružić a Betának.

Ennek előzményeként Nebojša Stefanović köztársasági házelnök, a haladók alelnöke azt nyilatkozta, hogy a kormányfői tisztségen a legjobb megoldás Aleksandar Vučić lenne.

Ružić szerint ezt a nyilatkozatot lehet „legitim párt- vagy személyes álláspontként tekinteni”.

– Az SZSZP több alkalommal is ismertette álláspontját, amely szerint a kormány átalakításának bármely modelljét elfogadjuk, amennyiben az Ivica Dačić kormányát előremozdíthatja és hatékonyabbá teheti, de ehhez természetesen megállapodásra és konszenzusra van szükség, elsősorban a koalíciós pártok elnökei között – tette hozzá. Szerinte a kormányátalakításra, amennyiben egyáltalán lesz ilyen, sor kerülhet április dereka előtt.

– Újabb tárgyalási forduló előtt állunk a koszovói albánokkal, és ez az, ami most kiemelten fontos Szerbia számára, ilyen tekintetben nem számítok rá, hogy a kormányátalakításra, amennyiben megtörténik, április közepe előtt sor kerülhet – mondta Ružić.

Stefanović korábban a Betának a következőket nyilatkozta:

– Vučić erről még nem nyilatkozott, és nem lenne korrekt dolog véleményt mondanom arról, hogy megtörténik-e, vagy sem. Minden tőle függ, és attól a megállapodástól, amely Vučić és Dačić között születik meg. Eddig erről még nem esett szó.

A kérdésre, mikor kerülhet parlament elé a kormány átalakítása, azt mondta, előbb meg kell várni, milyen döntés születik.

– Ha megszületik a döntés, a kormányfőnek kell hozzám fordulnia, és indítványozni erről egy megbeszélést, ezt követően a parlament a napirendre tűzi a kérdést, a legrövidebb időn belül – mondta.

KISEBB PARLAMENTET

Stefanović síkraszáll a parlamenti képviselők számának csökkentése mellett is. A parlamentnek jelenleg 250 tagja van.

– Úgy gondolom, hogy egy 125 vagy 150 tagú parlament ugyanilyen jól működne, viszont lényegesen csökkenteni tudnánk a költségeket és növelni a munkavégzés hatékonyságát – mondta.