2024. április 27., szombat

Nincs pénz az aranyérmesekre

A bajsai Truzsinszki Viktória és a topolyai Fenyvesi Anna Zsófia a nemzetközi porondon is jegyzett asztaliteniszezőnők. Nem ok nélkül, hisz már serdülőként is sikeresek voltak, tavaly az ifi-Eb-n nyertek párosban ezüstöt, az idén pedig a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (IITF) kiemelt korosztályos versenyein, a cseh és a francia nyílt nemzetközi bajnokságon is aranyérmesek lettek az ázsiaiakat is felvonultató erős mezőnyben. Viktóriára és Zsófiára az idén júliusban a csehországi Eb vár, ahol eleve éremesélyesnek számítanak, de a sikeres szereplés érdekében jó lenne, ha további komoly erőpróbákon csiszolnák a formát. Megeshet azonban, hogy az Eb-re nem készülhetnek fel a kívánt szinten, mert a szövetségnek egyszerűen nincs pénze a költségek fedezésére, s különben is, az eddigi szereplésüket is szinte rendszeresen szülői segédlettel, tehát saját zsebből fedezték, amire viszont egyre kisebb a lehetőség. A legutóbbi franciaországi világkupára is csak a klub segítségével, kölcsönkért pénz révén jutottak ki, amit egyesületük, a ligában második helyezett Novi Sad csapata kénytelen lesz visszafizetni, mielőtt újabb költségekbe verné magát.

A két tehetség tegnap Újvidéken tartott sajtóértekezletet, amelyen azért a sikerekről esett több szó, de nem maradhatott el az áldatlan anyagi helyzet okozta problémák megemlítése sem.

– Persze hogy nagyon bánt bennünket ez a mostoha viszony, mert nincs rendjén, hogy a válogatottságunk költségeit teljes mértékben magunknak kell állnunk. Ha már az ország színeiben játszunk, méghozzá eredményesen, illene, ha fedeznék az anyagiaknak legalább egy részét. Nagy gond számunkra, hogy kevesebb versenyen indulhatunk, mint a konkurensek, akik így több pontot gyűjthetnek, ami által a nagy versenyeken jobb a sorsolásuk is. Elégedett vagyok viszont a klubban uralkodó állapottal, színvonalas edzőmunkában van részünk. Remélem, javul majd a helyzet, s nemcsak a hazai porondon, hanem külföldön is több bizonyítási alkalmunk lesz – mondta Truzsinszki Viktória.

Fenyvesi Anna Zsófia Újvidéken a gimnázium harmadikos tanulója.

– A gimnáziumot Topolyán kezdtem, azután, mivel a Csókában játszottam, Zentán folytattam, most pedig Újvidéken vagyok harmadikos. A tanulással, ugyanúgy, mint az asztalitenisszel is, nincs gond, persze ha leszámítjuk az előbb említetteket. Az Eb-n célunk bejutni az elődöntőbe, itthon pedig a ligában a döntőbe. Ennél többet nem jósolhatok, viszont igyekszünk majd, hogy érmesek legyünk. Általában mindenki jobban szereti az egyénit, nekem azonban a páros egyformán fontos, mert Viktóriával már tíz éve együtt szerepelünk, eredményesek vagyunk, és azok is szeretnénk maradni – nyilatkozta Fenyvesi.