2024. április 27., szombat
NÉMET–MAGYAR KAPCSOLATOK

Áder hiátust pótolt

Ellentmondó vélemények az alkotmányvitáról folyt eszmecsere során – Merkel kiszámíthatóbb gazdasági környezet kialakítását kéri Magyarországtól
Angela Merkel fogadja Áder Jánost hivatalos berlini látogatásának második napján a Kancellári Hivatal előtt

Angela Merkel fogadja Áder Jánost hivatalos berlini látogatásának második napján a Kancellári Hivatal előtt

Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd az Angela Merkel kancellárral folytatott keddi megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján Áder János magyar államfő elmondta: berlini tárgyalásai során megfigyelhető volt, hogy tárgyalópartnerei nem kaptak pontos tájékoztatást az alkotmány módosításáról, s ezt most ő igyekezett helyrehozni. „Ezt a hiátust igyekeztem pótolni” – fogalmazott, s azt a reményét tolmácsolta, hogy ezzel sikerült a partnerek tájékozottságát növelni a magyar alkotmányjogi kérdéseket illetően.

A német külügyminisztérium szóvivője erről a találkozóról azt közölte: a tárcavezető és a magyar államfő az alkotmányvitáról folyt eszmecsere során egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmazott meg. Áder a külügyminisztériumi közleményre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: politikai tárgyaláson teljesen természetes, hogy nem mindenben értenek egyet a felek.

A német külügyminiszterrel és a kancellárral folytatott tárgyalások napirendjén szerepeltek rendszeresen visszatérő kérdések is. Ilyen például Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának ügye, amellyel kapcsolatban „a véleménykülönbség sajnos megmaradt”. Tárgyaltak Szerbia uniós csatlakozásának kérdéséről is, amellyel kapcsolatban „még várat magára a pozitív német döntés”, Magyarország viszont támogatja Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását.

Áder szavai szerint Angela Merkel fontos eredménynek tartja a német–magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, mely szerint „nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása nem teszi minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot”.

A köztársasági elnök elmondta: mindkét találkozónak kiemelt témája volt két évforduló, illetve az ezekhez kötődő közös rendezvények. Az egyik a magyar–német diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója, a másik pedig a rendszerváltás 25. évfordulója. Partnereit felkérte, támogassák, hogy mindkét országban „méltóképpen emlékezhessünk meg a rendszerváltás negyedszázados évfordulójáról”.