2024. április 26., péntek

A tizenegy legjobb

Az idei szelektor hat, felnőtteknek és öt, gyermekeknek szóló előadást választott ki a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljára, közülük négy magyar nyelvű – A rendezvény házigazdája Nagy

Tizenegy előadást – közöttük öt gyermekeknek szól – tekinthet meg a 63. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának közönsége. Az április 15-e és 21-e között Nagykikindán megrendezésre kerülő fesztivál az ország legrégebbi színházi fesztiválja. Az ezredfordulótól errefelé szelektor válogatja a bemutatásra kerülő előadásokat, idén ez a megtiszteltetés Dušan Petrović rendezőnek jutott ki. Csaknem negyven előadást nézett meg, ami – a kedden megtartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint – egyáltalán nem kevés, különösen, ha a mind nehezebb anyagi feltételekre gondolunk. – Ez igen tisztességes szám, a színvonallal sincs baj, bár ha jobban megfigyeljük, a szűkölködés jelei itt-ott csak megmutatkoznak. Az elmúlt évad termésének erénye mindenképp a jó régióbeli együttműködés a színházi szakemberek között. Így a nevében is lokális fesztivál programja ezúttal is nemzetközi lesz, mert különféle minősítésben lengyel, román, magyar, szlovén, horvát színházbeliek is megmutatkoznak – mondta többek között a szelektor.

A szabadkai Kosztolányi színház  Pass-port Szabadka/Subotica című produkciója is ott van a versenyprogramban

A fesztivál házigazdája, a nagykikindia Népszínház ismét vállalkozott a rendkívül kevés pénzből tető alá kerülő rendezvény megszervezésére, mely már csak amiatt is sajátos, hogy minden társulat saját erőből finanszírozza a fesztivál helyszínére való utazást. Az intézmény igazgatója, és egyben a fesztivál elnöke Brane Marijanović, valamint titkára Višnja Erski szerint modern, időszerű előadások kerülnek színpadra, melyek nemcsak a nagykikindai, hanem a környék színházkedvelőinek is rendkívüli élményt nyújthatnak.

Az idei zsűri tagjai: Szorcsik Kriszta színművész, Nikita Milivojević rendező és Jasen Boko spliti dramaturg. A kritikai kerekasztal vezetője Miloš Latinović drámaíró.

A fesztiválon bemutatásra kerülő előadások: Galeb (Csehov: Sirály), az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előadása Tomi Janežić rendezése, Čudo u Poskokovoj Dragi (Ante Tomić szövege alapján) a szabadkai Népszínház szerb nyelvű előadása Snežana Trišić rendezésében, Maja Pelević adaptálásában, továbbá: A démonok városa, a Pass-port Szabadka/Subotica, azaz a trilógia első része, a szabadkai Kosztolányi színház és a szegedi MASZK Egyesület közös alkotása, amely rendezője Urbán András, a zombori Népszínház Čarobnjak című előadása (Fedor Šili drámája alapján) Boris Liješević rendezésében, az Újvidéki Színház Opera ultima című produkciója Kokan Mladenović rendezésében, és ugyancsak az Újvidéki Színház Rosmerholm (Henrik Ibsen) című előadása Anca Bradu rendezésében. A gyermekelőadások közül a válogatásba került a szabadkai Gyermekszínház Tigris Péter című, magyar nyelvű előadása (Hana Januševska és Vörös András rendezése), az újvidéki Ifjúsági Színház Bajka o vitezu bez konja című előadása (Jaroslav Antonjuk rendezése), a nagybecskereki Toša Jovanović Színház A rút kiskacsa című előadása (Tóth Irén rendezése), a zombori Népszínház Marko Kraljević című előadása (Aleksandar Božin rendezése), valamint a szabadkai Gyermekszínház Dah című előadása (Veselka Kunćeva rendezése).