2024. május 8., szerda

Tizenkétmillió euró kártérítés Aco Đukanovićnak

A podgoricai bíróság első fokon 12 millió eurós kártérítést ítélt meg Aco Đukanovićnak, Milo Đukanović montenegrói kormányfő testvérének amiatt, hogy az állam nem teljesítette a vele öt évvel ezelőtt kötött telekvásárlási szerződésben vállalt kötelezettségeit – írta pénteken a Vijesti című podgoricai napilap.
Aco Đukanović egy 2008-ban kötött szerződés értelmében 7 ezer négyzetméteres építési területet vásárolt volna a montenegrói államtól 3 millió euórért, hogy lakásokat és irodákat építsen rajta. A szerződéskötés időpontjában egy rendőrségi épület állt a telken, amelyet a megállapodás szerint az államnak 2010 végéig le kellett volna bontania. Ez nem történt meg, emiatt a kormányfő bátyja – aki gazdag üzletember – tavaly beperelte az államot.

Egy ellenzéki politikus szerint azonban összejátszásról van szó, vagyis – mint állítja – a belügyminisztérium szándékosan késleltette az épület lebontását, így biztosítva Aco Đukanović számára, hogy kártérítést követelhessen.

Úgy hírlik, a Đukanović család három tagja – maga a kormányfő, a bátyja, Aco és nővére, Ana Kolarević – Montenegró leggazdagabb polgárai közé tartoznak. Az Independent című brit napilap 2010-ben a világ húsz legpénzesebb politikusai közé sorolta Milo Đukanovićot, vagyonát csaknem 12 millió euróra becsülte. Egyes értesülések szerint e vagyon nagy része az 1990-es években folytatott cigarettacsempészetből származik. A montenegrói kormányfő határozottan tagadja ezt.

A jogász végzettségű Ana Kolarević 2005-ben az újságok címlapjára került egy vesztegetési botránnyal kapcsolatban. A Vijesti korábban azt írta: állítólag Kolarevićet is lefizette a Magyar Telekom, amikor 2005-ben felvásárolta a montenegrói állami telekommunikációs vállalatot. Igaz, a podgoricai napilap elismerte, hogy állítását nem tudja bizonyítani. Olyan híresztelések láttak akkor napvilágot, hogy három montenegrói tisztségviselő összesen 7,5 millió eurót kapott az ügylettel összefüggésben.
Az Európai Unió 2012-ben kezdte meg Montenegróval a csatlakozási tárgyalásokat, de a balkáni országban burjánzó korrupció az egyik súlyos gond, amely lassítja az integrációt.