2024. április 26., péntek

Forum-könyvek a zöldségpiacon

– Miért ne, ha ezzel növelni tudjuk az eladást? Az emberek a piacra pénzzel a zsebükben mennek, ha két zöldségespult között meglátják a standunkat, ahol egy fiatal író-írónő hangosbemondóval reklámozza kiadványainkat, lehet, hogy kedvük támad a könyvvásárláshoz – hallottuk tegnap Virág Gábortól, a Forum Könyvkiadó Intézet újonnan kinevezett igazgató-főszerkesztőjétől a Belvárosi Társaskör összejövetelén.

Virág Gáborral Csáki Piroska nyugalmazott egyetemi tanár beszélgetett

Virág Gáborral Csáki Piroska nyugalmazott egyetemi tanár beszélgetett

Vajdaságban sok magyar könyvkiadó működik, nagy a kínálat, a kicsiny, potenciális vásárlóközönség számos könyv közül választhat. A könyvek népszerűsége mindenhol nagyon lecsökkent, egyesek kizárólag az e-bookban, azaz az elektronikus könyvekben látják a jövőt. Mások szerint viszont a friss, a nyomdából kikerülő könyv illatát semmi sem helyettesítheti. Potenciális vásárlóréteg tehát továbbra is létezik, noha manapság – tekintettel anyagi helyzetünkre – a könyv általában a legutolsó, amit az ember megvásárol. Virág Gábor szerint elsősorban Vajdaságban kell erélyesebb nyitást alkalmazniuk, mindenekelőtt az internetes jelenlét fokozásával. A kiadóház elavult honlapjának változtatásával szeretné növelni az eladási mutatót – minden a csomagolás és a tálalás kérdése – véli.
Az új igazgató bemutatkozása során többek között elmesélte, hogy melyek a kiadó idei tervei, az idén nagyjából 30 cím megjelentetését tervezik, noha a terv elég sok félkész kéziratot is tartalmaz, olyanokat is, amelyekről egyelőre csak beszélgettek. A kiadói terveben tehát mindenképp lesznek változások, de igyekezni fognak az előirányzottak 80 százalékát megvalósítani.
A Forum könyvkiadó 1957-ben alakult, hőskorában volt olyan év is, konkrétan 1965., amikor 98 könyvcímmel jelentkeztek, igaz, ezek között volt sok politikai-önigazgatási füzet is, nem csak szépirodalmat jelentettek meg. A leggyengébb éveben, 1998-ban mindössze 18 könyvet adtak ki, mára ez a szám stabilizálódott évi 25-30 címszóban.